vestnik

Avstrija uvedla 12-urni delovnik: "Delavci nismo stroji, ne vem, kako bomo zdržali"

M. H., A. G., 22. 7. 2018
Leonhard Foeger
Avstrijski premier Sebastian Kurz te dni med avstrijskimi delavci verjetno ni najbolj priljubljen.
Aktualno

Avstrijska vlada je sprejela spremembo zakona o delovnem času, po katerem bo ta odslej lahko trajal tudi 12 ur.

Kot poroča spletni portal rtvslo.si, je avstrijska vlada sprejela zakonske spremembe, ki bodo delodajalcem dopuščale, da bodo lahko podaljšali delovni čas. Zakonska norma pri tem ostaja nespremenjena, osem ur na dan oziroma 40 ur na teden. Če se bodo odločili, da uvedejo 12-urni delovnik, se bodo delovne ure nad normo štele kot dodatne ure. Doslej je bila zgornja meja deset ur oziroma 50 ur na teden, za še daljši delovnik pa so morali delodajalci navesti posebne razloge, denimo ekonomsko upravičenost, soglasje pa je moral dati tudi svet delavcev.


94b2a1312102a615dc3f387722b5ee41
Mitja Sagaj
Fotografija je simbolična.


Bo pa lahko delavec brez posebnega razloga zavrnil delovnik, ki bo presegal deset ur na dan, in v primeru odpuščanja vložil pritožbo na socialno in delovno sodišče.


Stopili smo tudi v kontakt z delavko (z imenom in priimkom se ni želela izpostaviti), ki zadnjih pet let dela v Avstriji v tovarni predelave usnja. "Grozno nas je strah uvedbe 12-urnega delovnika. Delavec ni stroj, ne vem, kako bomo kaj takega zdržali." Za težko delo dobijo delavci v Avstriji večje plačilo, vendar, kot je povedala sogovornica, bodo zdaj delali več, plačani pa bodo isto, in je vprašanje, če bodo še ostali tam. "Če delaš 12 ur in se eno uro voziš v eno smer, je to 14 ur, torej greš lahko domov samo spat," je še dejala sogovornica.


Sprejetje zakona je naletelo na številne kritike sindikatov, organizirali so tudi protest, a brez uspeha. Protest je potekal 30. junija na dunajskih ulicah.Po podatkih policije in sindikatov bi se ga naj udeležilo od 80.000 do 100.000 protestnikov. Med drugim so sindikati in protestniki opozarjali tudi na to, da mnogi delavci že zdaj delajo pod velikimi pritiski in pod zelo težkimi delovnimi pogoji. Nova zakonska ureditev pa bo veljala za vse panoge, ne glede na to, kako težko delo opravljajo delavci.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/3VRYtKQgWQk##


Zakon naj bi začel veljati septembra letos.


V novozelandskem podjetju obratna zgodba – prehajajo na štiridnevni delovni teden
Po poročanju spletnega portala rtv.slo.si je novozelandska družba za upravljanje premoženja Perpetual Guardian, ki upravlja oziroma nadzira za več kot sto milijard dolarjev premoženja, sporočila, da po uspešno izvedenem preizkusnem obdobju prehaja na štiridnevni delovni teden.

Kot so pojasnili, se je s skrajšanjem delovnega tedna povečala produktivnost zaposlenih, izpostavljenost stresu pa zmanjšala. Družba je s skrajšanim delovnim tednom poskusno začela marca. Vsem 240 zaposlenim so omogočili, da ob nespremenjenem plačilu delajo le štiri dni tedensko, raziskovalci z univerze v Aucklandu pa so spremljali, kako to vpliva na delavce. Pred preizkusnim obdobjem je bilo z ravnotežjem med poklicnim in zasebnim življenjem zadovoljnih 54 odstotkov zaposlenih, po njem pa 78 odstotkov.

V preizkusu so se osredotočali na to, da delavcev ne bi plačevali glede na število delovnih dni oziroma ur, temveč glede na njihovo produktivnost. Test je zares pokazal, da so zaposleni vse naloge uspeli opraviti v štirih dneh, pri tem pa niso poročali o povečani obremenjenosti. Nekateri so produktivnost celo povečali.
Andrej Petelinsek
Fotografija je simbolična.
avstrija 12-urni delovnik