vestnik

Babištvo izpolnjuje kriterije za vpis na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine

Vestnik.si, 7. 11. 2023
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Nominacija je dober primer, saj predstavlja babištvo z vsemi področji žive dediščine in spodbuja enakost spolov, zdravstveno varstvo žensk in tradicionalni znanje.

Strokovno telo reprezentativnega seznama nesnovne kulturne dediščine človeštva je ocenilo, da nominacija babištva izpolnjuje vse kriterije, zato je medvladnemu odboru za varovanje nesnovne kulturne dediščine priporočilo vpis na omenjen Unescov seznam. Nominacijo je predložilo osem različnih držav s štirih celin, poleg Slovenije še Nemčija, ki je postopek nominacije koordinirala, Kolumbija, Ciper, Kirgiška republika, Luksemburg, Nigerija in Togo, zaradi tega pa je zgled večnacionalne nominacije. Babištvo je pomembna človeška dejavnost, utemeljena na vednosti o človekovem telesu, naravnih in kulturnih dejavnikih, ki sooblikujejo potek nosečnosti, poroda in obdobja po porodu pri materi in novorojenčku. 

Odločitev o vpisu babištva na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva bo sprejeta na 18. zasedanju medvladnega odbora za varovanje nesnovne kulturne dediščine, ki bo med 4. in 9. decembrom v Bocvani. 

babištvo unesco nesnovna-kulturna-dediščina