vestnik

BeEko: Ker želijo naravi in sebi najboljše

Vida Toš, 9. 10. 2018
Nino Peček
Otvoritev BeEko na kmetiji Paldauf v Vučji vasi.
Aktualno

Na kmetiji Paldauf v Vučji vasi v občini Križevci odprli trgovinico z izdelki lokalnega okolja, nekaj ponudnikov pa je tudi iz Prekmurja in Primorske.

Kmetija Paldauf iz Vučje vasi je odprla domačo trgovinico z lokalnimi dobrotami. Poimenovali so jo BeEko in so o njej, kot je povedal gospodar Igor Paldauf, že nekaj časa sanjali.

Igor Paldauf:»Trenutno obdelujemo 24 hektarjev kmetijskih površin in smo s celotno kmetijo v preusmeritvi v ekološko kmetovanje. Za ekološko smo se odločili predvsem zato, ker želimo naravi in sebi najboljše, pridelati želimo kar se da zdravo hrano. Naša želja je, da bi pridelke, ki jih pridelamo na njivah tudi predelali v hrano oziroma jih porabili za živali na naši kmetiji.«

Na Kmetiji Paldauf iz Vučje vasi – mimogrede, leta 2011, ko je kmetijo prevzel današnji gospodar Igor, so prejeli tudi naziv »naj domačije« - sobivajo in delajo tri generacije: »Ker pridelke predelujemo in imamo tudi končne izdelke, smo se odločili, da uredimo trgovinico, v kateri bomo naše izdelke ponujali. To so mlevski izdelki iz pire, ajde, koruze, pšenice, ovsa, ječmena, rži, prosa, sirka, olje iz buč, sončnic ter lana, kokošja jajca proste reje. V prihodnje jih bomo imeli še več.« Igor dodaja, da so povezani z lokalnimi kmetijami, pa tudi s kmetovalci iz drugih delov Slovenije.

V trgovinici BeEko, na kmetiji Paldauf v Vučji vasi 37, je trenutno tako mogoče kupiti izdelke lokalnih in tudi drugih pridelovalcev. Tam najdete najrazličnejše izdelke dvanajstih kmetij: poleg domače še Čebelarstvo Divjak, Domačijo Ros, Ekološko kmetijo Osterc, Kmetijo J.A.N.A. in Kmetijo Kosi ter Vino Škerget; vsi ponudniki so iz domače občine Križevci.

V Beeko pa so tudi izdelki in pridelki Kmetije Ostanek iz Šentvida pri Stični, Kmetje Vrabelj z Mote in Sadjarstva Trstenjak iz Stročje vasi, mesarije Vogrinčič-Hanžel s Cankove ter Franja Bošnjaka iz Ankarana.










Kmetija Paldauf Vučja vas ekološko kmetovanje trgovinica BeEko