Vas Lipa v občini Beltinci je bila nekoč znana po pridelovanju krompirja, takrat so vaščani Lipe krompir pridelovali in ga prodajali največ jugoslovanski vojski, pa tudi v trgovine in druge obrate za pridelovanje krompirja. Da pa spomin na nekdanje čase ne bi povsem zbledel, se je pred 11. leti Turistično društvo Lipa odločilo, da bo pripravljalo tekmovanje v cvrtju langaša iz krompirja. Letošnjo »langašijado« so organizirali skupaj z občino Beltinci in Zavodom za kulturo in turizem Beltinci.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuZbornica ob prodaji Panvite zaskrbljena nad usodo državnih kmetijskih zemljišč
V Kmetijsko gozdarski zbornici opozarjajo na morebitne negativne posledice prodaje skupine Panvita hrvaški storitveni družbi Mplus. Kot je v izjavi za medije opozoril njen predsednik Roman Žveglič, bodo novi lastniki, ki imajo svoje načrte, s tem tudi avtomatsko pridobili zakupne pogodbe za več kot 3000 hektarjev državnih kmetijskih zemljišč.
Tekmovanje v pripravi langaša je potekalo na prostem pri cimprani hiši kriti s slamo in tokrat je v tekmovanju v pripravi langaša sodelovalo 11 ekip kuharjev amaterjev iz občine Beltinci in ekipa tekmovalcev iz Bukovcev v občini Markovci pri Ptuju.
Vsaka ekipa je kot sestavino za pripravo langaša dobila od organizatorjev kilogram moke in krompir, dodali pa so še kvas in vodo. Preden se je tekmovanje začelo, so morale ekipe pripraviti zmes, ki je nekaj časa počivala, nato pa so okrogle langaše začeli cvreti v olju. Vsak langaš je moral biti hrustljavo rjavo pečen. Ob koncu tekmovanja so razglasili tri najbolj okusne langaše in podelili najboljšim ekipam zlati, srebrni in bronasti langaš.
Tri članska ekipa je med drugim ocenjevala okus, zgled in pripravo tekmovalne mize. Domači kuharji in kuharice pa so za obiskovalce pripravili okoli 500 langašev.