vestnik

Beovičeva: Na konec epidemije še kakšno leto ne računamo

Vestnik, 30. 4. 2020
STA
Bojana Beović.
Aktualno

Slovenija je med najuspešnejšimi državami v boju proti koronavirusu, je danes dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Če bo v prihodnjih dneh šlo vse tako kot gre sedaj, potem bo v Sloveniji umrlo še nekaj ljudi za covid-19, sporoča epidemiologinja Bojana Beović.  Mnogi, ki so sedaj bolni, so namreč zaradi osnovnih bolezni v slabem stanju. Beovičeva napoveduje, da se bo epidemija v Sloveniji počasi umirjala, če se okužba ne bo vnesla od zunaj. Obenem pa poudarja, da se moramo tveganja še naprej zavedati tudi sami. Tako obiskov sedaj ne prepoveduje več država, ampak moramo biti sami zavedni tega, da okrog ne hodimo bolni in ne hodimo na obiske k ljudem, ki so oboleli. 

Dodala je še, da je tveganje trenutno zmerno, saj se ukrepi, s katerimi smo situacijo vzdrževali, ukinjajo postopoma in ne vsi naenkrat. V primeru, da se situacija poslabša, pa se lahko zgodi, da država vnovič uvede določene omejitve. Meni, da je najbolj smiselno, da se situacija sedaj 14 dni opazuje in se po preteku tega obdobja odloča o odpiranju dodatnih dejavnosti. "Če bomo z načinom obnašanja uspeli obvladati epidemijo, tako kot sedaj, potem so možnosti, da se odpirajo še druge dejavnosti, tudi športne, bistveno večje," poudarja in dodaja, da glede na to, kar o koronavirusu vedo, še ne računajo o koncu epidemije v kratkem, še vsaj kakšno leto ne.

Predvsem pa, epidemiologinja poudarja, je pomembna naša lastna zavest, ukrepi za zmanjšanje prenosa se namreč morajo uveljaviti v vsakdanjem življenju. Kot primer je Beovičeva navedla, da naj se, ko bomo pili kavo, usedemo kak meter stran od ostalih in ne le pol metra, kot smo bili vajeni.   

Marina Vrbnjak
V domovih za starejše bi lahko v kratkem spet sprejemali obiske.
koronavirus aktualne-informacije vlada