vestnik

Kacin: Zabave naj se iz gostiln ne selijo v stanovanja

Vestnik.si, 19. 10. 2020
rtv
Jelko Kacin.
Aktualno

Na sinočnji novinarski konferenci so spregovorili vladni govorec Jelko Kacin, vodja strokovne skupine Bojana Beović in poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

Beovićeva je dejala, da imamo v Sloveniji izjemno rast okuženih ter smo blizu najbolj obremenjenim evropskim državam. Pri tem je dodala, da je bilo slovensko zdravstvo že leta pred epidemijo krhko. Zaskrbljujoč je podatek, da bi glede na projekcije lahko v drugem tednu novembra imeli med 480 in 680 obolelih, pri tem pa bi lahko tudi do 190 ljudi potrebovalo intenzivno nego. Navedene številke bi veljale le v primeru, da nazadnje sprejeti ukrepi delujejo. Ravno število ljudi, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, je glavna težava pri soočanju s koronavirusom. Beovićeva glede na podatke ocenjuje, da je aktivno okužen že en odstotek prebivalcev. "Drugi val bo velik, četudi bodo ukrepi učinkoviti. Preprosti ukrepi žal niso delovali, ker jih nismo želeli upoštevati." 

Bojana Beović
Twitter
Po besedah Bojane Beović so ukrepi nujni.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da imajo na državni oz. regijski ravni že vzpostavljeno pripravljenost določenih sil in struktur, kot je npr. mobilni laboratorij v Mariboru in Ljubljani, strukturo Rdečega križa in gasilske enote, ki bodo pomagale pri dezinfekciji. Enote Rdečega križa bodo predvsem v podporo zdravstvenemu osebju.

V zaključku konference je vladni govorec Jelko Kacin poudaril predvsem, da se naj zabave iz gostiln ne selijo v stanovanja. 

novo sta