vestnik

Beseda leta 2022 je postala gasilec

Vestnik.si, 20. 1. 2023
Jure Kljajić
Beseda gasilec je prejela več kot 1000 glasov.
Aktualno

Kretnja leta je postala "vse je v naših rokah", s pesmijo pa je najbolj prepričal Peter Verč

Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU je že sedmič vodil akcijo Besedo leta. Akcija je letos prvič potekala na novi spletni strani beseda-leta.si, kjer je bilo oddanih več kot 4000 glasov, kar je največ doslej. Beseda leta 2022 je postala gasilec in je prejela več kot 1000 glasov, ob njej pa so bile nominirane še besede bot, draginja, energent, femicid, predator, predsednica, povzemalnik, supervolilno leto, svoboda in vojna.
Ob tem so že četrtič izbirali tudi kretnjo leta. Predstavnica Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije Valerija Škof je za kretnjo leta razglasila »vse je v naših rokah«, ki je prejela 42 odstotkov vseh glasov. Gre za naslov razstave na Jakopičevem sprehajališču, ki jo je predstavila Hiša znakovnega jezika.
Tako besedo kot kretnjo leta vsako leto razglasijo točno opoldne v prostorih ZRC SAZU. Letošnjo prireditev sta vodila Agata Tomažič in Boris Kern. V okviru te so svoje besede leta predstavili tudi nekateri znani Slovenci, tokrat so to bili matematičarka in gozdarka Marija Jakopin, ki je izbrala besedo suša, dobitnica dveh medalj z olimpijskih iger gluhih Leja Glojnarič, ki je izpostavila besedi hvala in Slovenija, novinar in voditelj na TV Slovenija Saša Krajnc pa je izbral besedo kolektiv.
Prav tako so letos izbirali pesem leta. V tej morajo sodelujoči upoštevati vseh enajst besed kandidatk za besedo leta. Komisijo je letos najbolj prepričal pesem Petra Verča.
Dozdajšnje besede leta:
2016 begunec
2017 evropski prvaki
2018 čebela
2019 podnebje
2020 karantena
2021 PCT
2022 gasilec
beseda-leta kretnja-leta pesem-leta zrc-sazu gasilec