vestnik

Preverite, kaj je beseda in kretnja leta

M. Ha., 12. 1. 2022
A. G.
Beseda in kretnja leta je PCT.
Aktualno

Danes so v Atriju ZRC razglasili besedo leta 2021. To je postala beseda PCT. Pesem leta je postala pesem Dragice Šteh z naslovom Čas

Danes so v Atriju ZRC razglasili besedo leta 2021. To je postala beseda PCT. Komisija v sestavi Kozma Ahačič, Marijan Dović, Slavko Jerič, Gregor Pobežin, Petra Svoljšak, Valerija Škof, Agata Tomažič in Simona Klemenčič je med predlogi, ki so jih zbirali do 22. decembra, izbrala deset finalistk, eno je dodal časopis Delo. To so bile besede dolgi kovid, komunikacija, kronometer, odlok, poživitven, proticepilec, samotestiranje, sledilnik, stroka, voda in PCT. Glasovanje je bilo mogoče od 3. do 12. januarja.
Kot je povedala pobudnica in vodja akcije Beseda leta Simona Klemenčič, so prejeli okrog 250 različnih predlogov. »Letos smo sicer prvič prejeli zelo malo besed, povezanih s športom, kar priča o tem, kako dogajanje vpliva tudi na take stvari, kot je izbor besede leta, v minulem letu pa smo pozabili tudi na podnebno katastrofo,« je povedala. Poleg zmagovalne besede PCT je izrazito veliko število glasov prejela beseda voda. Na tretjem mestu je sicer z veliko razliko v primerjavi z ostalima dvema besedama pristala beseda proticepilec.
Med pesmimi tudi ena v knjižni prekmurščini
Obenem so razglasili tudi kretnjo leta 2021, ki jo izbirajo od leta 2019. Med kretnjami anticepilec, test, maska, protest, PCT, RehaCenter Sluh, I love you in 62. a je zmagala kretnja PCT. »Kretnja ima poleg vsem znanega pomena še en pomen, in sicer P predstavlja Prešerna, C Cankarja in T Trubarja. Podobe teh pomembnih mož so bile del kampanje, v kateri smo pozivali Slovence, da se naučijo vsaj ene kretnje,« je povedala Valerija Škof z Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije. Na prireditvi so razglasili tudi pesem leta. Naloga piscev je bila, da iz besed finalistk sestavijo svojo pesem. Komisija je do 7. januarja prejela 40 pesmi. Pesem leta je postala pesem Dragice Šteh z naslovom Čas, ki jo je na prireditvi interpretirala dramska igralka Janja Majzelj. Avtorica pesmi leta je prejela zvočno knjigo, Jurčičevega Desetega brata v interpretaciji Iztoka Mlakarja. Nagrado je podarila Radiotelevizija Slovenija. Simona Klemenčič je ob tem posebej izpostavila tudi pesem z naslovom Prekmurske senje avtorice Nine Horvat, ki je napisana v knjižni prekmurščini, kar si, kot je povedala Klemenčičeva, zasluži posebno pozornost.
Neologizem leta je koronijec
Prireditev sta povezovala Agata Tomažič in Boris Kern. Občinstvo sta na dogodku, ki smo ga lahko spremljali tudi po neposrednem spletnem prenosu, najprej nagovorila direktor ZRC SAZU, Oto Luthar, in predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša, Kozma Ahačič. Luthar je povedal, da Beseda leta ni zgolj družbeno medijski dogodek, ampak tudi priložnost za premislek o izvoru besed, Ahačič pa je dodal, da si jezikoslovci želijo, da bi beseda leta izražala jezikovne spremembe in ne zgolj povzetek dogajanja v nekem letu. Sledil je ogled kolaža posnetkov vidnejših osebnosti slovenskega javnega življenja ki so povedale, katera je bila zanje beseda minulega leta. Komisija je izbrala tudi najboljši neologizem leta, to je koronijec. Gre za novo generacijo, ki se rojeva v času pandemije koronavirusa.
beseda-leta zrc-sazu