vestnik

Betonska ovira sodno ostranjena, a na dokončno rešitev se še čaka

Rok Šavel, 13. 8. 2021
Rok Šavel
Betonske ovire več ni.
Aktualno

Sodišče je odločilo v prid stanovalcem v Kocljevi ulici v Murski Soboti, ki so tako na stroške lastnika, družbe Kapion, odstranili betonsko oviro, ki jim je onemogočala dovoz do parkirišč. Toda dokončno rešitev predstavlja postopek ugotavljanja pripadajočega zemljišča, ki se vleče že tri leta.

Kot smo že večkrat poročali, so se nesoglasja med stanovalci blokov v Kocljevi ulici in vodstvom družbe Kapion, ki ima poslovne prostore v stavbi nekdanje Panonke, stopnjevala do te mere, da je lastnik družbe Kapion Boris Benko dal na mejo med njihovim in občinskim zemljiščem postaviti betonska cvetlična korita in tako stanovalcem preprečil dovoz.

Gre namreč za vprašanje, kakšen obseg zemljišča pripada večstanovanjski stavbi, kajti etažni lastniki, kljub temu, da že leta uporabljajo parkirišča pred bloki, niso zemljiškoknjižni lastniki teh zemljišč, saj je lastnik še vedno občina.

Z Imo-Real dosegli sporazum


Upravnik blokov-družba Fisa je sicer sprožila postopek za določitev pripadajočega zemljišča, a ta je še vedno v teku. Med tem, ko je bil sporazum glede lastništva dosežen z družbo Imo-Real, ki je ravno nedavno dokončala nov objekt, v katerem je stanovanjski sklad prevzel 27 javnih najemnih stanovanj s pripadajočimi shrambami in 27 parkirnimi mesti v kleti objekta, pa je drugačna zgodba z drugo stranko v postopku, družbo Kapion.

blokvvaraši
Rok Šavel
Stanovanjski sklad je od soboške družbe Imo-Real v Kocljevi ulici prevzel 27 javnih najemnih stanovanj s pripadajočimi shrambami in 27 parkirnimi mesti v kleti objekta.

Se obeta vrnitev betonske ovire?

Po vrsti zapletov, pri čemer so korita, ki jih je postavljal Benko, odstranjevali celo delavci Komunale, so zaradi motenja posesti posamezni stanovalci sprožili tožbo. Ta se je sedaj končala v njihovo zadovoljstvo in betonsko oviro so na stroške lastnika umaknili.

"Motenje posesti se kljub sodni odločbi lahko še naprej izvaja, gre za začarani krog," pa ob tem opozarja Stojan Fišer, direktor Fise, ki poudarja še, da je dokončna rešitev lahko le zaključek že tri leta trajajočega postopka določitve pripadajočega zemljišča.

Ta bo pokazal, kdo je pravzaprav lastnik 'spornega' zemljišča, na katerem so parkirišča, saj sporazuma očitno ni na vidiku. Stanovalci v Kocljevi 12 in 14 si tako še naprej prizadevajo postati lastniki parkirišč na dvorišču objektov in v kletni garaži, ki jih že leta tudi uporabljajo. Kot so zatrdili za naš medij, ne bodo popustili in se bodo za edino dovozno pot še naprej borili s vsemi pravnimi sredstvi.

kocljeva-ulica betonska-ovira