vestnik

Reportaža: Vodarna Podgrad, "tovarna" vode

Vida Toš, 29. 3. 2020
Nataša Juhnov
Takole je videti eden od bazenov čiste vode, ta je v vodarni Podgrad. Bazen čistijo tako, da ga izpraznijo in sperejo stene.
Aktualno

Ogledali smo si eno od vodarn v sistemu C. Na štiri leta starih bazenih pitne vode se je začel lužiti beton s premazom.

O vodovodnem sistemu C novinarji veliko pišemo, bralci pa veliko berete, a vedno se tematika vrti okrog odločitev, ki jih sprejemajo občine, ki so v sistem povezane, berete lahko o podjetju Javno podjetje Prlekija, ki s pitno vodo oskrbuje občine desnega brega Mure: Apače, Gornja Radgona, Križevci, Ljutomer, Radenci, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici in Veržej. Veliko smo zadnje čase v zvezi s sistemom C in JP Prlekija pisali tudi o sodnih obravnavah in najrazličnejših tožbah. Še nikoli pa nihče ni šel pogledat – na vir. Na vir vode, v katero od vodarn. Do zdaj.

Čiščenje bazenov čiste vode

V vodarno Podgrad smo prispeli ravno na dan, ko so čistili enega od bazenov čiste vode. Vodarna Podgrad je sicer povezana z vodarno v Segovcih in skupaj delujeta kot ena vodarna. Sistem C zajema štiri vodne vire s pripadajočimi objekti: Vodarno Podgrad-Segovci, vodarno Lukavci, Moto in Vratjo vas. Dve manjši vodarni pa sta še v Žihlavi in Terbegovcih in sta po besedah vodstva JP Prlekije, trenutno izključeni iz uporabe.

podgrad, vodovod, čisčenje-rezervarjev, voda, simbol
Nataša Juhnov
Mitja Kocjan, vzdrževalec elektronaprav sistema vodarne Podgrad.

V vodarni Podgrad so tokrat čistili bazen čiste vode na izhodu vodarne, v njem je prostora za 100 kubičnih metrov vode, oziroma 100 tisoč litrov vode . »Ko je vse normalno,« je ob zvočnem ozadju - brnenju, ki je v vodarni stalno prisotno – povedal vzdrževalec električnih naprav sistema vodarne Mitja Kocjan, v bazenu, ko je prazen, ponavadi ob čiščenju sperejo samo stene. Tokrat pa so ugotovili, da nekaj ni, kot bi moralo biti: »Ugotovili smo, da se je začel lužiti beton s premazom. Ne vemo, zakaj je do tega prišlo, ampak premaz na bazenu se, če recimo steno rahlo podrgneš, razmaže kot blato.«

podgrad, vodovod, čisčenje-rezervarjev, voda, simbol
Nataša Juhnov
"Ne vemo, zakaj je do tega prišlo, ampak premaz na bazenu se, če recimo steno rahlo podrgneš, razmaže kot blato.«

Najprej predpriprava, nato priprava vode

Po Kocjanovi razlagi, lahko pripravo vode razdelimo na dve fazi: »Gre za aktivno zaščito vodnega vira ter pripravo pitne vode in njeno distribucijo v omrežje. Zaščita vodnega vira pomeni, da zajamemo obrežni filtrat, to načrpano vodo ozračimo, jo nato delno spustimo nazaj v obrežne vodnjake, delno pa jo pustimo ponikniti v drenažo. To pa zaradi zaščite vodnega vira.« Za zajem vode obrežnega filtrata je ob reki Muri zgrajenih 14 vodnjakov v Segovcih in 14 vodnjakov v Podgradu, dodaja Kocjan: »Iz 14 obrežnih vodnjakov v Segovcih se voda črpa na vodarno Segovci v bazen za aeracijo, kjer se voda obogati s kisikom preko ejektorja zraka in kot takšna delno vrača v obrežne vodnjake in delno v drenažne jaške za aktivno zaščito podtalnice. Oksidirana voda se delno ponika nazaj v obrežne vodnjake Segovci, delno pa v ponikovalno drenažo v Segovcih. Del ponikovane vode je namenjen za preusmeritev podtalnice, ki priteka od naselij in kmetijskih zemljišč, del pa za dotok vode v obstoječe drenažno polje.«

podgrad, vodovod, čisčenje-rezervarjev, voda, simbol
Nataša Juhnov
Okolica vodarne s prejšnjim zajetjem, ki je še uporabno.

Pitno vodo pa pripravijo in jo nato distribuirajo v omrežje tako, da »surovo« vodo v vodarno Podgrad črpajo s pomočjo 3 potopnih črpalk iz drenažnega jaška Segovci in drenažnega jaška Podgrad v bazen ozonacije, kjer se voda ozonira: »Po ozonaciji se voda filtrira na peščenih filtrih z namenom odstranitve oksidiranih organskih spojin. Za peščenimi filtri je nameščena naprava za UV dezinfekcijo. Po UV dezinfekciji se voda filtrira še na filtrih z aktivnim ogljem. Po filtraciji se voda steka v bazen čiste vode, to je bazen, ki smo ga očistili danes, kjer se izvede še dezinfekcija z natrijevim hipokloritom in od tam gre v omrežje h končnim uporabnikom na pipi. Postopek dezinfekcije pitne vode se izvaja permanentno.« V povprečju črpajo iz drenaže Segovci – Podgrad skupno 70 litrov na sekundo surove vode za pripravo. Kocjan še doda, da celoten sistem delovanja vodarne spremljajo 24 ur na dan preko daljinskega nadzora.

podgrad, vodovod, čisčenje-rezervarjev, voda, simbol
Nataša Juhnov
Anton Rožman, tehnolog Komunale Gornja Radgona.

Anton Rožman, tehnolog Komunale Gornja Radgona pravi, da je tukaj, kjer je pred nekaj leti, ko so vzpostavljali sistem C, zrasla vodarna Podgrad, bil travnik: »Za to, današnjo zgradbo pa je že prej stala stara vodarna, za potrebe sistema C pa se je zgradilo novo drenažo zajetje s tremi potopnimi črpalkami. Zdaj je, kot se vedno šalim 'tovarna' vode, prej pa je šla voda skoraj direktno v pipe – načrpali smo jo, ji dodali klor in poslali k uporabnikom.« Rožman pravi tudi, da tukaj zelo hitro pridejo do vode, saj jo črpajo že v globini petih metrov: »V Mariboru je voda recimo v globini 60. metrov in je čista, zato dodatnega klora ne potrebuje. Mi pa imamo tukaj veliko kmetijstva in moramo preventivno izvajati kloriranje. Moram pa povedati, da dobro sodelujemo s kmeti in da jih je ŽVZ dobro izobrazil, saj se tam udeležujejo številnih delavnic. Včasih je bila namreč vrednost nitratov v vodi na dvojni zakonsko dovoljeni vrednosti, zdaj pa smo prišli daleč pod dovoljeno zakonsko mejo, tako da moram reči, da smo zelo zadovoljni s tem našim sobivanjem.« Osveščenost je, tako Rožman, tako veliko višja kot včasih.

podgrad, vodovod, čisčenje-rezervarjev, voda, simbol
Nataša Juhnov
Premaz s sten bazena so odstranili in ga spet napolnili z vodo.

Po odstranitvi premaza vodo spet v bazen

Ker vodo porabnikom morajo zagotavljati, bodo bazen, v katerem so ugotovili luženje betona, po čiščenju spet napolnili. Kocjan: »Tudi v prvem bazenu, ki smo ga čistili kak dan prej, smo naleteli na iste težave.« Komaj z leti se pokaže, kje so problemi, meni Kocjan: »Dokler je bilo novo, je vse delovalo, vse čisto, brez problemov. Je pa dobro, da se sistemi že od začetka vzdržujejo, tako kot je treba; potem je problemov veliko manj.«

podgrad, vodovod, čisčenje-rezervarjev, voda, simbol
Nataša Juhnov
Premaz na betonskih stenah je popolnoma odstopil.

Pa smo spet tam; na to, na probleme namreč, najprej pomislimo, ko slišimo na Sistem C ali pa ko preberemo JP Prlekija. A očitno vse le ni tako črno, kajti – voda je, taka kot mora biti, takoj ko v naših domovih obrnemo vodovodno pipo. Problem pa je, da od leta 2016, ko je vodarna Podgrad začela delovati, pa do 1. februarja 2020, ko jo je Javno podjetje Prlekija prevzelo v upravljanje, pravzaprav nihče ni posebej bdel nad vzdrževanjem. Sicer so nujna dela tako z vodo kot z vzdrževanjem opravljali, tudi v okolici vodarne, a, gotovo bi se napake odkrile prej in bi jih lahko prej tudi odpravili, če bi bil nekdo takoj od začetka odgovoren za upravljanje. »Tako pa porodne krče doživljamo zdaj, namesto pred štirimi leti,« še doda eden od sogovornikov.

Na Javnem podjetju Prlekija so nam ob tem povedali, da je njihova prva in najpomembnejša naloga, da se trudijo, da bodo občanom, kljub vsem tem težavam, še naprej zagotavljali zdravstveno ustrezno pitno vodo: »Vzroke za nastalo situacijo pa bomo prepustili pristojnim institucijam,« so še dodali.

V tiskanem Vestniku pa boste lahko že prebrali več o tem, kaj so nam o omenjenih težavah povedali izvajalci gradnje vodarne Podgrad, podjetje Pomgrad.

podgrad, vodovod, čisčenje-rezervarjev, voda, simbol
Nataša Juhnov
Vodarna Podgrad je povezana z vodarno v Segovcih in skupaj delujeta kot ena.

podgrad, vodovod, čisčenje-rezervarjev, voda, simbol
Nataša Juhnov
»Surovo« vodo v vodarno Podgrad črpajo s pomočjo 3 potopnih črpalk iz drenažnega jaška Segovci in drenažnega jaška Podgrad v bazen ozonacije kjer se voda ozonira.

podgrad, vodovod, čisčenje-rezervarjev, voda, simbol
Nataša Juhnov
Pogled v 100 kubičnih metrov velik prazen bazen za čisto pitno vodo.

podgrad, vodovod, čisčenje-rezervarjev, voda, simbol
Nataša Juhnov
Ko čistijo bazene, morajo biti v čisti opremi, po možnosti ne le s čeladami ampak tudi čistimi škornji in maskami.

podgrad, vodovod, čisčenje-rezervarjev, voda, simbol
Nataša Juhnov
Ekipa iz JP Prlekija in Komunale Gornja Radgona, ki skrbi, da dobijo ljudje zdravstveno ustrezno vodo.

vodarna-podgrad sistem-c jp-prlekija pomgrad