vestnik

Bioplinarna Dobrovnik spet na dražbo - Izklicna cena 3,1 milijona evrov

Janko Votek, 15. 5. 2018
Aktualno

Kupnina tudi po 120 dneh ni bila poravnana, zato premoženje, kljub podpisani pogodbi po zadnji dražbi, ni bilo prodano. V razpisu pete javne dražbe, ki bo konec tega meseca, je plačilni rok skrajšan na 30 dni.

Potem ko je na jesenski dražbi Bioplinarne Gjerkeš podjetje Bio gea iz Šempetra za objekte s kmetijskimi zemljišči ponudilo 3,4 milijona evrov in je bila 24. novembra sklenjena prodajna pogodba, podjetje pa se je zavezalo, da bo kupnino plačalo v treh mesecih, se to ni zgodilo. Družba, ki posluje šele drugo leto, kupnine v dogovorjenem roku ni poravnala in je prosila za odlog plačila, v kar je stečajni upravitelj Sašo Drobnak privolil.

Kupec ni poravnal kupnine

Po uspešno opravljeni dražbi in sklenitvi kupoprodajne pogodbe je bilo treba izvesti še nekatera druga obvezna opravila. V svežnju za prodajo je bilo poleg dveh delujočih agregatov moči po en MW in enega nedokončanega agregata še nekaj več kot 70 hektarjev kmetijskih zemljišč v enajstih katastrskih občinah na območju upravnih enot Lendava in Murska Sobota. Za vsa kmetijska zemljišča je bilo treba po zakonu o kmetijskih zemljiščih prodajo javno objaviti na oglasnih deskah na obeh upravnih enotah. Po zakonu bi lahko lastniki sosednjih zemljišč namreč uveljavljali predkupno pravico. Šele po izteku vseh formalnih rokov na upravnih enotah je bilo mogoče izdati sklep o prenosu premoženja na kupca.


Do prenosa premoženja pa ni prišlo, ker kupec ni poravnal kupnine. Drobnak nam je v odgovoru na vprašanje, kaj se je dogajalo, zapisal, da kupcu Bio gea ni uspelo poravnati kupnine v določenem trimesečnem in ne v podaljšanem 120-dnevnem roku od podpisa kupoprodajne pogodbe. Zato je od prodajne pogodbe odstopil, varščina v višini skoraj 172 tisoč evrov pa je bila zadržana.
V razpisu pete javne dražbe, ki bo konec tega meseca, je plačilni rok skrajšan na 30 dni. Izklicna cena je 3,1 milijona evrov. Formalno kot lastnika družbe Bio gea nastopata John Gerard Phillips in Neil Scott Robertson iz Anglije. Bio gea nima neposredne povezave z nekdanjim najemnikom bioplinarne, Eko geo Nejca Đorđića iz Celja, ki del dejavnosti opravlja v Šempetru. Stečajni upravitelj je julija lani podaljšal pogodbo o najemu bioplinskih naprav in kmetijskih zemljišč za eno leto oziroma do prodaje poslovne celote. Konec oktobra je bila najemna pogodba brez odpovednega roka preklicana, ker Đorđić ni poravnaval najemnine v višini 18.300 evrov na mesec. Izpraznitev bioplinarne je stečajni upravitelj dosegel v začetku januarja letos. Takrat je sklenil tudi pogodbo o vzdrževanju z začasnim upravljavcem Bioplinarno Antares iz Šalovec.

Pogodba o začasnem upravljanju

V ozadju zgodbe se odvijajo nenavadni posli, kar delno priznava tudi stečajni upravitelj. Ta je posredno potrdil našo predpostavko, da sta Bio gea in Eko gea povezani, kar se vidi iz naslova obeh družb (Eko gea ima sedež na naslovu poslovne enote Bio gee v Šempetru), in k temu dodal, da želijo skupaj prevzeti bioplinarno s pomočjo angleškega kapitala.
Drobnak je v poročilu opozoril, da bioelektrarni trenutno ne obratujeta zaradi okvar na plinskih motorjih, kljub temu je sklenil pogodbo o začasnem upravljanju z Bioplinarno Antares. Kot je pojasnil, ta nastopa v vlogi začasnega upravljavca bioplinarne in skrbi, da se škoda ne povečuje. Branko Gjerkeš kot fizična oseba v stečaju ne more več aktivno poslovati oziroma pridobiti vseh upravnih dovoljenj, ki so potrebna za tekoče vzdrževanje bioplinarne ter ravnanje z odpadki. Drobnak je še poudaril, da interesa Bioplinarne Antares za nakup ni zaznal. V tej ostaja družbenik Aleksander Abraham, sicer prvotni investitor bioplinarne v Šalovcih in nekdanji župan Šalovec. Je pa Abraham kar nekaj časa opravljal storitve na kmetijskih zemljiščih bioplinarne Branka Gjerkeša. Tako da poslovne povezave med Bio Geo in Antaresom – družbo za proizvodnjo električne energije iz Londona, katere direktor je Terrence Bernard Walsh, pred njim pa je bila direktorica hrvaška državljanka Marina Majdek, ni mogoče izključiti. Je pa Bio gea kupila del premoženja Branka Gjerkeša, in sicer poslovno celoto vinska klet za 13 tisoč evrov.
Ali bo naslednja dražba uspešna, bo znano konec meseca. Pričakovati je, da se bo Bio Gea ponovno pojavila na dražbi. Del nepremičnega premoženja v Turnišču in Nedelici je še vedno izvzet iz prodaje, saj pravda z imetniki ustanovljene stvarne služnosti (Gjerkeševimi otroki) še ni končana.
Z razpisom za naslednjo dražbo je stečajni upravitelj poleg razpisnih pogojev objavil vso uradno dokumentacijo, potrebno za obratovanje bioplinskih naprav. Izrednega pomena je, da je objavljeno celotno okoljevarstveno dovoljenje, ki ga je bioplinarni izdala Agencija za okolje. V tem je jasno zapisano, katere živalske odpadke je v bioplinarni dovoljeno predelovati. Ni dovoljena predelava živalskih trupov in klavniških odpadkov, dovoljena pa je predelava blata s čistilnih naprav. To samo po sebi ni sporno, vendar se digestat, ki vsebuje predelano blato čistilnih naprav, ne sme uporabljati za potrebe kmetijstva. Če je z javno objavo okoljevarstvenega dovoljenja jasno, katere živalske odpadke je mogoče predelovati, in morebitne kršitve lahko ob inšpekcijskih organih kontrolira tudi civilna družba, je več težav s kontrolo predelave odpadnega blata s čistilnih naprav in razvoza digestata na njive namesto v sežigalnico, kar bi upravljavci bioplinarn morali storiti.
Majda Horvat
K rastlinjakom so zajeli tudi nekaj objektov sosednje bioplinarne. 
bioplinarna dobrovnik 3,1 milijona evrov bioplinarna gjerkeš