vestnik

Birma - pomembnost vloge botra in simbolni pomen obreda

Vsebino omogoča Spletnik, 26. 6. 2023
Arhiv naročnika
Simbolni pomen botra.
Aktualno

Birma je eden od zakramentov katoliške Cerkve in predstavlja pomembno stopnjo v duhovni rasti kristjana. Ta slovesni dogodek označuje prehod mlade osebe v odraslo dobo in jo povezuje s svojo versko skupnostjo. Eden ključnih elementov birmanske slovesnosti je vloga botra, ki ima veliko pomembnost in simbolni pomen.

Birma je zakrament, v katerem vernik prejme darove Svetega Duha, da bi okrepili njegovo vero in mu pomagali v življenju pri odločitvah in v preizkušnjah. Te darovi so: modrost, umnost, svet, moč, vednost, pobožnost in strah božji.

Kdo je Sveti duh?

Sveti duh je, poleg Boga in Božjega sina, ena izmed treh božjih oseb, ki tvorijo Sveto Trojico oziroma troedinega Boga. Po svetopisemskem izročilu je navzoč preko različnih simbolov, kot so: golob, ogenj, živa voda, maziljenje s krizmo in polaganje rok. 

Vsako leto točno petdeset dni po Jezusovem vstajenju oziroma Veliki noči, verniki praznujejo praznik Svetega Duha, ki ga imenujemo tudi Binkošti. To je dan, ko je Jezus Kristus zbranim apostolom podelil sv. Duha, pridobili so dar govorjenja v različnih jezikih in nato začeli pričevati vero ter graditi katoliško Cerkev.

simbolni-pomen-svetega-duha
Arhiv naročnika
Simbolni pomen svetega duha.

Svetega Duha, ki ga imenujemo tudi Binkošti. To je dan, ko je Jezus Kristus zbranim apostolom podelil sv. Duha, pridobili so dar govorjenja v različnih jezikih in nato začeli pričevati vero ter graditi katoliško Cerkev.

Kdo gre lahko k birmi in kako poteka obred?

K birmi gre lahko vsak, ki je krščen in je že prejel zakrament svetega obhajila. Najpogosteje se sveta birma izvaja v zadnjih razredih osnovne šole, v nekaterih situacijah pa je birmanec lahko tudi starejša oseba. 

sveta-birma-obred-pomen
Arhiv naročnika
Pomen obreda svete birme.

Birmanec se pred obredom pripravlja in dopolnjuje svoje znanje o katoliški veri. 

Najprej sledi obnova krstnih obljub, nato birmanec skupaj s svojim botrom stopi pred škofa oziroma pooblaščenega duhovnika, ta pa na čelo birmanca s krizmo naredi križ ter mu tako podeli Svetega Duha. Ob tem boter na rami birmanca drži desno roko, s tem pa prevzame poslanstvo botra. Sledijo prošnje, evharistija in na koncu še blagoslov. 

Kdo je lahko boter?

Vloga botra pri sveti birmi je ključna. Boter je odrasel in že birman vernik, ki prevzame vlogo duhovnega vodnika in spremljevalca birmanca. Je kot nekakšen duhovni mentor, ki birmanca vodi in pomaga pri duhovni rasti in mu je opora v nadaljnjem življenju.

Ne glede na to koga birmanec izbere za botra, mora ta izpolnjevati določene pogoje, in sicer mora:

- dopolniti 16 let,



- že imeti prejete zakramente svetega krsta, obhajila in birme,

- biti aktiven član cerkvene skupnosti,

- živeti v skladu s krščanskimi načeli

Kakšna darila so primerna za birmanca?

Pri nakupu darila se botri največkrat odločijo za Sveto pismo. Poleg Svetega pisma se lahko podari kakšno drugo knjigo z versko tematiko, primerna pa so tudi druga darila, ki imajo simbolni pomen, tako kot na primer:

- rožni venec,

- angel,



- križ,

- obeski,

- kipi in slike.

vse-za-obhajilo-darilo
Arhiv naročnika
Vse za obhajilo-darilo.

Veliko primernih daril za zakramente ima Škofijska knjigarna, pri njih pa lahko najdete tudi darila za krst in  vse za obhajilo

spletnik botri birma