vestnik

To so navodila škofov za letošnje velikonočne praznike

Vestnik, 16. 3. 2021
Nataša Juhnov
Duhovniki gredo lahko tudi k obpotnim znamenjem in jedila blagoslovijo na prostem.
Aktualno

Slovenski škofje so izdali navodila za obhajanje bogoslužij v letošnjem velikem tednu. Velikonočni prazniki bodo sicer potekali na prilagojen način, vendar bodo lahko v primerjavi z lanskim letom tokrat pri obredih navzoči verniki.

V Slovenski škofovski konferenci (SŠK) so vernike povabili, da se bogoslužij udeležijo v domači župniji. Večerna bogoslužja naj bodo ob 18. uri, da se bodo lahko zaradi omejitve gibanja v nočnem času vrnili domov. 

Blagoslov butar bo

Za cvetno nedeljo, ki bo letos 28. marca, velja, da se lahko v cerkvi zbere tolikšno število oseb, ki ustreza navodilu ena oseba ali družina na 30 kvadratnih metrov. Ostali so lahko zbrani pred cerkvijo, pomembno pa je poudariti, da je na prostem lahko naenkrat zbranih največ deset oseb. Duhovnik bo iz cerkve prišel z ministranti in blagoslovil cvetje in zelenje. Petje naj se opusti, velevajo pravila, po vstopu v cerkev, pa bo sledil še blagoslov butar v notranjosti cerkve. 

cvetna nedelja
Arhiv
Znamenje cvetne nedelje so butare.

Čas krizmene maše bo določil škof ordinarij za svojo škofijo. Navadno se ta obhaja na veliki četrtek dopoldan, zaradi epidemije pa se lahko opravi na določen dan v velikonočnem času. Pri maši bosta potekala obred obnovitve duhovniških obljub in blagoslovitve svetih olj. Pri maši Gospodove večerje, na veliki četrtek popoldan, ne bo obreda umivanja nog. Se bo pa Najsvetejše ob koncu maše odneslo v stranski oltar, kjer se lahko opravi molitev, ne da bi se verniki posebej približali oltarju. 

Na veliko noč lahko duhovnik oprav štiri maše

Na veliki petek bo potekalo branje pasijona. Vlogo kronista in drugih nastopajočih oseb naj bo navodilih SŠK bere diakon ali laik, ki stoji pri ambonu. Vlogo Jezusa bere duhovnik pri oltarju. Pri češčenju križa tega poljubi le duhovnik, medtem ko ga lahko verniki počastijo s poklekom ali priklonom. 

Blagoslov ognja na veliko soboto bo opravljen po obredu. Škofje svetujejo, da verniki k ognju prihajajo posamezno, prižgejo gobe in se ob upoštevanju veljavnih ukrepov vrnejo na svoje domove.

Duhovniki bodo blagoslovili velikonočna jedila. V cerkvi bo lahko ena oseba ali družina na 30 kvadratnih metrov. Duhovniki lahko blagoslov opravijo vsake pol ure, gredo pa lahko tudi k obpotnim znamenjem in jedila blagoslovijo na prostem. Pri tem morajo navzoči nositi zaščitne maske in upoštevati medsebojno razdaljo. 

kuzma, velika-noč, blagoslov-velikonočnih-jedi, alojz-benkovič
Nataša Juhnov
Lani je blagoslov velikonočnih jedi potekal na daljavo, letos bo lahko ob upoštevanju veljavnih ukrepov tudi v cerkvah.

Velikonočno vigilija se lahko obhaja po ustaljenem obredu, tako kot tudi obred vstajenja. V navodilih je še zapisano, da je procesija okrog cerkve na veliko noč dopustna, če verniki nosijo maske in upoštevajo medsebojno razdaljo. Petje odpade, lahko pa med procesijo zvonijo zvonovi. Na veliko noč lahko duhovniki zaradi večjega števila vernikov obhajajo štiri maše. 

slovenska-škofovska-konferenca veliki-teden velika-noč