vestnik

(RIS DVOREC RAKIČAN) »Blitzkrieg« z (ne)jasnim ciljem: Kdo bo koga?

Rok Šavel, 19. 8. 2023
Aleš Cipot
Odmevno odstavljanje Roberta Celca, dolgoletnega direktorja RIS Dvorec Rakičan, je dobilo nov zaplet. Foto Aleš Cipot
Aktualno

Napovedana razrešitev članov sveta zavoda ponuja različne možnosti nadaljnje usode direktorja Roberta Celca.

Prišlo je do nenavadnega preobrata v zgodbi okoli razrešitve Roberta Celca, direktorja javnega zavoda RIS Dvorec Rakičan, ki se je junija znašel pod lupo kriminalistov zaradi domnevnih nepravilnosti v zvezi z unovčevanjem turističnih bonov, teh je bilo v zavodu unovčenih za skoraj milijon evrov. Nad njim visi tudi izredna revizija po naročilu soboškega župana Damjana Anželja, svet zavoda pa je zaradi vsega navedenega po hitrem postopku začel postopke za njegovo razrešitev. V skladu s statutom javnega zavoda mora soglasje k njegovi razrešitvi dati mestni svet, ob tem pa ima direktor še 30 dni časa, da se izjasni o razlogih za razrešitev.

Toda o tem soglasju se na junijski seji mestnega sveta ni odločalo, domnevno zaradi zapletov s pošiljanjem zapisnika za Celca usodne in sporne zadnje seje sveta zavoda, niti se o tem ne bo odločalo na prihajajoči jesenski seji mestnega sveta. Razlog? Poleg tega da zapisnik s podpisi članov sveta zavoda kljub pozivu še do danes ni prispel do mestne uprave, se je soboška občina kot ustanoviteljica javnega zavoda odločila, da razreši vse štiri svoje člane v petčlanskem svetu zavoda in imenuje nove. Po seji komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KMVVI) so namreč sporočili, da so prejeli odstopne izjave treh članov sveta zavoda, ki zastopajo interese ustanovitelja, to so Matjaž Durič, Nives Cajnko in Jožef Varga, sicer predsednik sveta zavoda, se seznanili z odstopom predstavnice zaposlenih, to je Suzana Počič, petega člana, ravno tako predstavnika ustanovitelja, gre za Silva Jakoba, ki je nekakšna gonilna sila pri poskusu Celčeve odstavitve, pa nameravajo razrešiti po ustaljenem postopku.



Jakob se namreč ni uklonil želji občine po »častnem slovesu« in se prav tako ne strinja z argumentacijo za svojo razrešitev, niti s samim postopkom, ker da je po njegovem mnenju v nasprotju s statutom javnega zavoda. Ta namreč, kot poudarja, razrešitve celotnega sveta zavoda ne predvideva. »Odstopne izjave, kljub temu da sem bil k temu kar dvakrat poklican, nisem podal. Razloga za odstop pri sebi nisem našel, saj menim, da kot član sveta zavoda svoje delo opravljam strokovno, kompetentno, vestno in odgovorno,« poudarja Jakob, ki meni, da ravnanje ustanovitelja grobo posega v njegovo integriteto, o tej potezi pa da bo prej ali slej moral razpravljati tudi mestni svet. Njegova razrešitev tako še zdaleč ni končana zgodba.

Slika1
Osebni arhiv
Član sveta zavoda Silvo Jakob oporeka odločitvi ustanovitelja, mestne občine, o razrešitvi celotnega sveta zavoda, ki jo razume kot nezakonito in v neskladju s statutom javnega zavoda. Sam kljub pozivu ni odstopil in niti ne vidi razloga za svoj odpoklic. Mestni svet naj bi sicer razrešitev potrjeval na jesenski seji, ko bo hkrati na sporedu tudi imenovanje novih članov sveta zavoda.



Nova imena z isto nalogo?



V KMVVI so v obrazložitvi, ki so jo poslali javnosti, navedli, da se že nekaj časa ugotavlja, da med člani sveta ni medsebojnega razumevanja in sodelovanja, in da je tudi evidentno, da različno interpretirajo veljavne določbe statuta in ustanovitvenega akta. »Posledica vsega tega je situacija, ko se svet javnega zavoda, kljub pozivu župana za čimprejšnji sklic seje, vse od zadnje 14. seje, 21. junija letos, ni mogel sestati, čeprav bi to terjala trenutna situacija glede poslovanja in ravnanj vodstva javnega zavoda,« so poudarili v KMVVI.


Direktor RIS Dvorec Rakičan želi, da se celoten zaplet čim prej reši in da se v svet zavoda imenujejo kvalificirane osebe. »Ne pričakujem nekoga, ki bo branil Roberta Celca. Želim si pa, da nov svet zavoda objektivno in korektno pregleda poslovanje zavoda. Če bo ugotovljeno, da je bilo kar koli narobe, bom sprejel sankcije.« Hitenje vodstva občine s sklicem seje sveta zavoda, kar je mimogrede v pristojnosti predsednika sveta in ne župana, še pred septembrsko sejo mestnega sveta in nato odpoklic neubogljivih članov pa bi lahko nakazovala, da ne gre za »reševanje vojaka Celca«. Ravno nasprotno. Zdi se, da želi vodstvo občine z Anželjem na čelu zadevo po hitrem postopku pripeljati do konca, a pri tem imeti trdno in neprepustno zaščito v primeru morebitnih tožb, ki bi se zagotovo zgodile, če bi mestni svet sledil sklepu junijske seje sveta zavoda. Kaj bo sledilo? Veliko bo jasno od tega, koga bo mestni svet, verjetno že septembra, imenoval namesto razrešenih članov. Poteze novega sveta zavoda pa bodo narekovale tudi ugotovitve izredne revizije poslovanja zavoda RIS Dvorec Rakičan, ki je že bila opravljena in naj bi po naših podatkih razkrila nekatere nedoslednosti. Ni pa dvoma, da bo do končne odločitve na vrata pisarne soboškega župana potrkalo še veliko ljudi. 

ris-dvorec-rakičan svet-zavoda silvo-jakob robert-celec