vestnik

Blizu Vinariuma bo čokoladnica

Majda Horvat, 3. 10. 2022
Majda Horvat
Objekt bo velik tisoč kvadratnih metrov in v celoti podkleten. Foto Majda Horvat
Aktualno

Prva od več naložb, ki jih madžarska podjetja s podporo sosednje države načrtujejo v Lendavi

Nedaleč od razglednega stolpa Vinarium se gradi nov turistično-gostinski objekt, čokoladnica. Investitor je podjetje Forfino s poslovnim sedežem v Lendavi, ki so ga z namenom izvedbe naložbe avgusta 2020 ustanovili madžarski vlagatelji. Gre za znano družinsko podjetje Chocoland Kft, ki ima tovarno čokoladnih izdelkov v kraju Nagyatad, ki leži med Veliko Kanižo in Kaposvarjem. Poslovati je začelo leta 2007, najprej s prodajo bonbonov, uvoženih iz tujine, leta 2009 pa so začeli lastno proizvodnjo in prodajo izdelkov lastne blagovne znamke.

Leta 2020 je podjetje ustvarilo novo blagovno znamko Forfino, s tem imenom pa torej zdaj vstopa tudi kot investitor in s pomembno finančno podporo madžarske države na slovenski trg. Lastniki podjetja so namreč blizu ministru za zunanje zadeve in trgovino Petru Szijjartu, ki je oktobra 2020 tudi obiskal Chocoland, ob tem pa jim predstavil dokument, s katerim se jim, kot so takrat zapisali na svojem omrežju, odpirajo priložnosti za nastop na več mednarodnih trgih.

cokoladnica22
Majda Horvat
Gradnja čokoladnice se je začela.

Sprva so madžarski vlagatelji načrtovali gradnjo objekta v velikosti 200 kvadratnih metrov, zdaj bo ta velik tisoč kvadratnih metrov. Objekt gradi podjetje Hoving iz Beltinec, projekte je pripravilo podjetje Projekt T iz Lendave, ki bo tudi izvajalo nadzor. Dela naj bi bila dokončana septembra prihodnje leto.



Projektna dokumentacija govori o novogradnji turistično-gostinskega objekta. V pritličju bo kavarna s prodajalno čokolad in prostor za pečenje tort in slaščic. Govor je o prihodu izstopajočega madžarskega slaščičarja. V nadstropju bodo multimedijski prostor in konferenčna soba, namenjena kongresnemu in poslovnemu turizmu, ter zasebni bivalni prostori. Objekt bo tudi podkleten, v kleti bo prostor za predstavitveno čokoladnico s prikazom izdelave čokoladnih izdelkov, pa tudi skladišče, kurilnica in pralnica. V pritličju bo še zunanja terasa, namenjena gostinski ponudbi.

Gradnja čokoladnice je prva od več podjetniških naložb madžarskih podjetij z različnimi dejavnostmi, ki jih s finančno podporo sosednje države načrtujejo na območju Lendave.

čokoladnica lendava vinarium
Kaj zdaj berejo drugi