vestnik

Bo državna štipendija z novim šolskim letom višja?

I.B., 18. 6. 2019
Nataša Juhnov
S spremembo želijo zagotoviti hitrejše reševanje vlog o pravicah iz javnih sredstev, predvsem o pravici do državne štipendije.
Aktualno

Slovenska vlada je sprejela predlog Zakona o spremembah Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki naj bi zagotovil hitrejše reševanje vlog o pravicah iz javnih sredstev in zmanjšal zaostanke pri reševanju vlog. 

Predlog omenjenega zakona je poslan Državnemu zboru v obravnavo po nujnem postopku. S spremembo želijo od 1. avgusta 2019 dalje zagotoviti hitrejše reševanje vlog o pravicah iz javnih sredstev, predvsem o pravici do državne štipendije. S tem bi se posledično tudi zmanjšali zaostanki pri reševanju vlog za letne pravice iz javnih sredstev v avgustu in septembru. Novela zakona bi prinesla črtanje pravila glede fiktivnega izračuna pravic, kar bi poenostavilo postopek, avtomatizacija postopkov uveljavljanja pravic pa bi bila večja. "Ker sefiktivna denarna socialna pomoč ne bo vštela v državno štipendijo, se bo povečala višina državne štipendije oziroma povečal se bo krog upravičencev, ki sedaj zaradi fiktivne denarne socialne pomoči do državne štipendije niso bili upravičeni," pravijo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.


Avgusta 2019 bo poteklo okrog 113 tisoč vlog oziroma čez 173 tisoč pravic iz javnih sredstev, o podaljšanju teh bodo morali centri za socialno delo odločati po uradni dolžnosti. Da bi se zagotovilo reševanje vlog v zakonskem roku, omenjeno ministrstvo od marca sodeluje s centri za socialno delo in prerazporeja delovni čas in delo preko polnega delovnega časa.


Kot ugotavljajo na ministrstvu, je postopek avtomatizacije obremenjen s pravilom vrstnega reda uveljavljanja pravic iz javnih sredstev. Tako mora oseba, če želi uveljaviti državno štipendijo, naprej uveljaviti otroški dodatek, nato denarno socialno pomoč, potem pa varstveni dodatek. Če jih ne uveljavi, mora pristojni center za socialno delo fiktivno izvesti izračun pravice in ugotoviti, ali bi oseba bila upravičena do katere od teh pravic. V primeru, da ja, šteje to fiktivno pravico kot dohodek, ki naj bi ga oseba prejemala.

Ministrstvo kot primer navaja:
Otrok uveljavi pravico do državne štipendije.Kernjegova družina ni zaprosila za denarno socialno pomoč, CSD fiktivno izračuna višino denarne socialne pomoči, do katere bi bila družina upravičena. Če CSD ugotovi, da bi bila družina upravičena do denarne socialne pomoči, jo šteje kot dohodek družine – kar pomeni lahko, da je višina državne štipendije zato nižja ali pa otrok državne štipendije ne dobi.


Zakon določa, da mora CSD pri vsaki vlogi fiktivno ugotavljati denarno socialno pomoč, če družina do nje ni upravičena. V šolskem letu 2018/2019 je bilo tako izvedenih 80.000 fiktivnih izračunov, upoštevanih pa jih je bilo zgolj 10 odstotkov. Zato ministrstvo predlaga črtanje tega pravila, dijaki in študenti pa bi tako tudi prejeli državno štipendijo, ki bi jim pripadala, če se fiktivna denarna pomoč ne bi vštela.


Ta predlog bi imel finančne posledice tudi za državni proračun. Ta bi bil v letošnjem letu dodatno obremenjen v višini 300 tisočakov, v naslednjem pa za 1,2 milijona evrov.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve sprememba ustave hitrejše reševanje vlog