vestnik

Bo izročitev izdanega računa kupcu spet obvezna?

Vestnik.si, STA, 23. 2. 2023
Vanesa Jaušovec
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Državni zbor ima zadnji dan redne februarske seje na dnevnem redu med drugim predlog novele zakona o davčnem potrjevanju računov, s katero vlada nekaj več kot leto dni po ukinitvi vnovič predlaga obveznost izročanja računa kupcu. Slednjemu grozi globa, če računa ne bo zadržal do odhoda iz poslovnega prostora zavezanca.

Sistem davčnega potrjevanja računov je bil v Sloveniji uveden z zakonom o davčnem potrjevanju računov januarja 2016, ko je bilo tudi določeno, da mora kupec blaga oziroma prejemnik storitve prevzeti račun in ga zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora. Z novelo zakona o davku na dodano vrednost 22. januarja lani se je ta obveznost ukinila. Že nekaj več kot leto dni torej velja, da mora davčni zavezanec izročiti račun kupcu v papirni obliki le na njegovo zahtevo. To želi zdaj vlada spremeniti z novelo zakona o davčnem potrjevanju računov, po kateri bi se ponovno določila obveznost izročitve izdanega računa kupcu. Predlog novele ponovno uvaja možnost tudi izreka globe za kupce, ki računa ne bi prevzeli.

Vlada predlaga tudi spremembe zakona o cestah. Z oktobra lani sprejetimi spremembami zakona se je namreč posebno ureditev odvoza poškodovanih ali pokvarjenih vozil na avtocestah in hitrih cestah vozil razširilo s tovornih vozil tudi na osebna vozila, kar je bilo deležno precejšnjih kritik in tudi odložilnega veta državnega sveta. Z novimi spremembami bo tako posebna ureditev odvoza ponovno veljala samo za tovorna vozila.

Predvidoma tri ure bodo poslanci razpravljali o posebnem poročilu varuha človekovih pravic o dostopnosti centrov za socialno delo invalidom, na dnevnem redu pa imajo še predlog novele zakona o upravnem sporu, v katero je vlada vgradila rešitve za povečanje učinkovitosti postopkov v upravnem sporu in skrajšanje časa odločanja.

dz seja