vestnik

Bo Jevšek ostal brez državnega sekretarja?

Rok Šavel, 7. 3. 2023
Sašo Švigelj
Bo Koprivc odstopil kot mestni svetnik in povzročil nadomestne volitve v Ljubljani?
Aktualno

Državni sekretar na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Marko Koprivc je hkrati tudi mestni svetnik v Ljubljani, kar pa ni združljivo, zato se bo eni funkciji moral odpovedati. To pa prinaša dodatne preglavice.

Takoj ob nastopu vlade Roberta Goloba je na konstitutivni seji bil za državnega sekretarja v službi vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) imenovan nekdanji poslanec Socialnih demokratov Marko Koprivc. To je bil edini državni sekretar, ki ga je lahko v vladni službi imel minister brez listnice Aleksander Jevšek. Ob reorganizaciji vlade je bil SVRK ukinjen, vzpostavljeno pa je bilo ministrstvo za za kohezijo in regionalni razvoj, kjer Koprivc po pričakovanjih nadaljuje delo, pokriva področje kohezije, kot državna sekretarka pa se mu je pridružila še ena nekdanja poslanka in nekdanja obrambna ministrica iz vrst SD Andreja Katič. Vse lepo in prav, ampak Koprivc je na lanskih lokalnih volitvah kandidiral za ljubljanski mestni svet in bil tudi izvoljen ter v mestnem svetu postal vodja svetniškega kluba SD, ki ga sestavlja s svetniško kolegico Ganimet Shalo. Tu pa nastopi težava, saj funkciji državnega sekretarja in občinskega svetnika po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) in tudi po zakonu o lokalni samoupravi (ZLS) nista združljivi. To so nam potrdili tudi na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), kjer pravijo, da so s primerom seznanjeni in v zvezi z njim izvajajo aktivnosti iz svoje pristojnosti.

Na KPK jasni: Funkciji nista združljivi


"Določbe glede nezdružljivost funkcij ter prepovedi članstva in dejavnosti v ZIntPK, za izvajanje določb katerega smo na Komisiji pristojni, subsidiarne narave - to pomeni, da se ZIntPK v javnem sektorju uporablja le, če drug (specialnejši) zakon ne ureja drugače vprašanj, ki so urejena tudi z ZIntPK. Nezdružljivost opravljanja funkcij na primer v določeni meri ureja Zakon o vladi Republike Slovenije (ZVRS), ki v 10. členu določa, da predsednik vlade in ministri ne morejo hkrati opravljati funkcij v državnih organih, sodiščih, organih lokalnih skupnostih in drugih javnih funkcij niti opravljati drugih dejavnosti, ki po zakonu niso združljive s funkcijo člana vlade. Nezdružljivosti funkcij za državne sekretarje pa ZVRS ne ureja, prav tako ureditve nismo zasledili v drugih predpisih, zato je za presojo nezdružljivosti funkcij relevanten ZIntPK. Ta pa v prvem odstavku 27. člena določa, da poklicni funkcionar (med katere sodijo tudi državni sekretarji) ne sme biti član oziroma opravljati dejavnosti upravljanja, nadzora ali zastopanja v gospodarskih družbah, gospodarskih interesnih združenjih, zadrugah, javnih zavodih, javnih skladih, javnih agencijah in drugih osebah javnega ali zasebnega prava, razen v društvih, ustanovah in političnih strankah. Glede na navedeno funkcija državnega sekretarja ni združljiva s funkcijo občinskega svetnika. Poleg tega pa tudi po določbah 37.b člena ZLS minister ali državni sekretar ne smeta biti občinski svetnik ali podžupan, saj predstavljata organ, ki opravlja nadzor nad zakonitostjo oziroma nad primernostjo in strokovnostjo dela organov občin glede izvajanja predpisov iz njegove pristojnosti (37.b ZLS), hkrati pa je občina oseba javnega prava, občinski svet pa najvišji organ upravljanja občine – to izhaja tudi iz našega sistemskega pojasnila o nezdružljivosti funkcij," so za Vestnik.si podali konkretno in obširno pojasnilo na KPK.

Zanimivo, ni pa nezdružljivo biti hkrati državni sekretar in župan, kar je denimo nekaj časa bil v prejšnji vladi velikopolanski župan Damijan Jaklin, dokler se ni preselil na Družbo za avtoceste RS (Dars), kjer je še danes direktor področja vzdrževanje (in tudi župan občine Velika Polana).

Aleksander Jevšek
Marko Vavpotič/M24.si
Ministru za kohezijo in regionalni razvoj Aleksandru Jevšku preglavice povzroča nezdružljivost, v kateri se je znašel njegov državni sekretar.


Jevšek: Koprivc bo spoštoval odločitev KPK

In kaj pravijo na Jevškovem ministrstvu? Vodstvo ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj zatrjuje, da je bilo pred kratkim obveščeno, da je KPK izdala novo sistemsko pojasnilo o nezdružljivosti funkcij. V pojasnilu, ki je dostopno na naslednji povezavi, je nezdružljivost, v kateri se je znašel Koprivc, eksplicitno navedena in jo KPK v svojem odgovoru za naš medij tudi dobesedno navaja. Na ministrstvu pojasnujejo, da je Koprivc nemudoma zaprosil KPK za pojasnilo in navodilo, kako naj ravna v spremenjenih okoliščinah, a navodila oziroma odločbe KPK še ni sprejel. Ta bi sicer, glede na pojasnilo KPK in jasno obrazloženo nezdružljivost, morala biti samoumevna. "Vsekakor pa bo spoštoval odločitev KPK in ravnal skladno z njeno odločbo," napovedujejo na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj.

To lahko pomeni samo eno - Koprivc bo moral odstopiti kot državni sekretar ali kot občinski svetnik. Verjetno ni dvoma, da je funkcija državnega sekretarja v vladi, s čimer je tako rekoč desna roka ministra, veliko bolj politično prestižna in mamljiva od funkcije mestnega svetnika. Toda tu nastopi še dodatna težava. V primeru, da Koprivc odstopi kot občinski svetnik prej kot v šestih mesecih od potrditve mandata, ta je bil uradno potrjen na konstitutivni seji ljubljanskega mestnega sveta 12. decembra lani, se morajo v skladu z zakonom o lokalnih volitvah opraviti nadomestne volitve. To prinese za seboj dodatne in nepotrebne stroške, poleg tega obstaja možnost, da SD na nadomestnih volitvah ne dobi svetniškega mandata. Skratka, Koprivc se je znašel v nehvaležni situaciji. Obstaja sicer še en scenarij, in sicer, da odstopi kot državni sekretar, po preteku šestih mesecev od potrditve mandata občinskega sveta pa še kot občinski svetnik, s čimer njegovo mesto zasede naslednji na listi SD, nato pa je ponovno imenovan za državnega sekretarja. Vprašanje pa je, kako bi bili takšni manevri politično sprejeti. Da bo situacija še toliko bolj bizarna, pa Koprivc ni edini, ki se je znašel v takšnem položaju. Tudi Andrej Rajh, ki je nedavno postal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, je namreč hkrati mestni svetnik, in sicer na listi Gibanja Svoboda v mariborskem mestnem svetu. Prav veliko ni manjkalo, da bi se z isto težavo danes soočal še državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Dejan Židan, ki je lani kandidiral za soboški mestni svet, a "na srečo" ni bil izvoljen.

aleksander-jevšek ministrstvo-za-kohezijo-in-regionalni-razvoj nezdružljivost-funkcij marko-koprivc komisija-za-preprečevanje-korupcije