vestnik

Bo Občina Radenci izstopila iz JP Prlekija?

Marina Vrbnjak, 27. 9. 2021
Miha Šoštaric
O dokončnem izstopu radenske občine iz JP Prlekija bodo še odločali svetniki.
Aktualno

Občinski svetniki pooblastili župana Leljaka, da začne pogajanja.

»Občina Radenci se od ustanovitve sistema C ni priključila preostalim občinam pri enotnem upravljanju sistema. Občina Gornja Radgona je dobila poseben status s svojim podjetjem Kora, Občina Radenci pa je imela poseben status s svojim podjetjem SIM. Danes nihče ne bi imel nobenih težav, če bi, tako kot preostalih šest občin, tudi ti dve občini pristopili k sistemu skupnega upravljanja sistema C,« je na zadnji občinski seji svoj predlog o izstopu Občine Radenci iz JP Prlekija pojasnil župan Roman Leljak. »To je bila tudi evropska zaveza, ki je v Občini Radenci in Občini Gornja Radgona žal nismo spoštovali. Bolj pomembni so bili finančni interesi,« je dejal in dodal, da so to takrat zagovarjali svetniki, ki so bili hkrati tudi lastniki SIM.

Spomnimo, da so Javno podjetje Prlekija 29. maja 2009 ustanovile občine Apače, Gornja Radgona, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Križevci, Veržej, Ljutomer in Razkrižje in je zato v 100-odstotni lasti navedenih osmih občin in ima danes 38 zaposlenih. »Če bi sedaj združili Komunalno podjetje Radgona in režijski obrat Občine Radenci s podjetjem Prlekija, bi nastal ogromen organizacijski, logistični in kadrovski problem, ki ga je nemogoče rešiti,« je razložil Leljak.

Ker v tem trenutku ni mogoče doseči enotnega upravljanja, saj nimajo osnovnih dogovorov, sprejetih enotnih elaboratov, niti sklenjenih pogodb o sodelovanju in ker je minilo tudi obdobje petih let, v katerem so bili zavezani zaradi evropskih sredstev, je predlagal, da se začne postopek izstopa iz Javnega podjetja Prlekija. Na ta način bi se lahko izognili enotni vodarini in omrežnini, ostala pa bi obveznost plačevanja stroškov priprave vode in transportnih stroškov vode iz skupnih virov na območju Podgrada in Segovec. Občinski svet ga je za začetek postopka izstopa Občine Radenci iz JP Prlekija pooblastil, s tem da bodo o dokončnem izstopu odločali svetniki.

radenci jp-prlekija roman-leljak