vestnik

Bo Robert Kuzmič ostal v klubu ob vstopu tujega strateškega partnerja?

Rok Šavel, 12. 4. 2024
Jure Kljajić
Prvi mož soboškega prvoligaša v zadnjem obdobju mrzlično išče strateškega partnerja, ki bi klubu zagotovil svež kapital za nadaljnji razvoj.
Aktualno

Pri Muri se pripravljajo na težko pričakovani prihod strateškega investitorja, ki bo ob prepotrebnem kapitalu s seboj seveda prinesel tudi svoje zahteve in vizijo kluba.

Da pri murskosoboškem prvoligašu že dlje časa mrzlično iščejo strateškega partnerja za upravljanje in financiranje kluba, ni nobena skrivnost. To je Robert Kuzmič, predsednik kluba in večinski družbenik v Nogometnem managementu Mura, povezani pravni osebi, dejal že v lanskem intervjuju za naš časopis. Kot pravijo v klubu, se z iskanjem strateškega partnerja sistematično ukvarjajo v zadnji polovici leta, pri čemer so za pomoč najeli tudi priznane strokovnjake, ki nudijo tovrstne storitve. Pridobitev strateškega partnerja je tudi eden od glavnih ciljev štiriletne strategije v obdobju 2024-2027.

"Mura je izredno močna in prepoznavna na področju vzgoje novih igralcev in tudi geografsko pokriva širše območje oziroma več držav, zato je od nekdaj zanimiva za mednarodni krog interesentov, končna izbira pa bo seveda odvisna od koristi, ki jih lahko partner prinese klubu in obratno. Skupni interes in stabilno poslovanje kluba bo vedno na prvem mestu, zato iščemo dolgoročno sodelovanje, kjer bo Mura razvojni klub, predvsem pa je ključno, da bo partner podpiral naše ambicije. Za klub imamo namreč zelo ambiciozne cilje in vse to bo narekovalo obliko investicije, kjer so vse možnosti še odprte," pravijo v klubu in razumljivo prevelikih podrobnosti, ki bi lahko ogrozile posel, ne razkrivajo.


Termin strateški partner moramo v tem kontekstu razumeti kot solastnik kluba. Investitorji namreč pri nas v klub vstopajo skozi povezano pravo osebo, odnos med povezano pravno osebo in klubom pa je pogodbeno urejen in zagotavlja določeno mero pravne varnosti ter predvidljivosti. Kot je za Vestnik že lani pravno ureditev pojasnjeval strokovnjak za športno pravo Blaž Tomažin Bolčar, so bile pri nas pred tem investicije v nogometne klube v pretežni meri omejene na posojila predsednikov klubov. "Klubska oziroma društvena ureditev sama po sebi ne predstavlja ustreznega okolja za investiranje, saj je to zelo nepredvidljivo. Predsednika kluba se namreč lahko relativno enostavno zamenja oziroma omeji in na tak način je lahko investicija ogrožena," je pojasnil.

denis-rajbar
Aleš Cipot
Denis Rajbar kljub formalnemu slovesu od Mure še zmeraj vsaj na papirju ohranja poslovni delež v povezani pravni osebi, ki skupaj z društvom upravlja s soboškim prvoligašem.

Rajbar še zmeraj družbenik


Nosilec licence je sicer klub, a NZS mora v postopku podelitve licence potrditi obvezno pisno pogodbo kluba s povezano pravno osebo, "Na obe entiteti gledamo kot eno celoto, skupno je njuno licenciranje pri NZS in skupen je tudi razvojni načrt v prihodnje," poudarjajo pri Muri. Skladno s pravili NZS mora imeti klub - torej društvo - najmanj 26-odstotni delež v povezani pravni osebi in ima tako zagotovljeno vsaj sodelovanje pri odločitvah povezane pravne osebe ter vpogled v njeno poslovanje. Kako je pri Muri? Ta hip ima društvo v Nogometnem managementu Mura natanko minimalen 26-odstotni lastniški delež, Robert Kuzmič ima kontrolni delež, saj si lasti 51,5-odstotkov družbe, 22,5-odstotni delež pa drži še Denis Rajbar, ki se je sicer konec lanskega leta formalno umaknil iz vodenja in upravljanja kluba. Zakaj ni prišlo do prenosa oziroma odkupa njegovega poslovnega deleža, ni znano, prav gotovo pa je vsaj na prvi pogled to lahko potencialna ovira pri dogovorih, ki jih vodi Kuzmič s potencialnimi investitorji. Ne le zaradi tega, ker imajo družbeniki v skladu z družbeno pogodbo predkupno pravico pri odkupu deležev, ravno tako pa mora družbenik podati soglasje za vsak prenos deleža na tretjo osebo, ampak tudi v smislu vrednotenju njegovega deleža in Rajbarjevi pripravljenosti, da ga proda. Okoliščine so se zagotovo spremenile, saj se Kuzmič po naših informacijah pogovarja z okoli petimi potencialnimi investitorji, tudi mnogo večjimi kot je turški medijski mogotec, ki je med njimi in o katerem se v javnosti največ govori.

42aa199be99b636aab844d53d52025ac
Aleš Cipot
Direktor Nogometnega managementa Mura je z letom 2024 postal Aleš Kegelj, sicer tudi poslovni direktor v društvu, kjer je redno zaposlen.

Kuzmič bi ostal predsednik in lastnik

"V glavnem se pogovarjamo o dolgoročnem sodelovanju, kjer bo Mura razvojni klub, valilnica talentov, če želite, ki bo mladim nogometašicam in nogometašem ponujal še lažje dokazovanje na najvišjem, tudi evropskem nivoju. Seveda bo s tem tudi pečat Mure, Prekmurja in navsezadnje slovenskega nogometa toliko večji," pravijo v klubu, a ne odgovarjajo na ključno vprašanje, kako bi bila razdeljena lastniška struktura v Nogometnem managementu Mura ob vstopu investitorja. To je sicer zagotovo še stvar dogovora in odvisno predvsem od intenzivnosti vstopa tujega investitorja v družbeništvo, pri čemer je seveda jasno, da bo stopnja lastništva narekovala vpliv na upravljanje murskosoboškega prvoligaša.

"Robert Kuzmič je v letu 2023 dobil nov štiriletni mandat, v katerem je predstavil vizijo razvoja kluba. Glede na dosedanje dosežke je strateško partnerstvo dobra in potrebna pot k zagotovitvi nadaljnjega razvoja kluba. Tako bo tudi ob potencialnem vstopu novega strateškega partnerja ostal predsednik kluba, saj si želi še naprej aktivno sodelovati pri uresničevanju vizije kluba, ki je pod njegovim vodstvom dosegel največje uspehe v svoji zgodovini. Predsednik namerava zadržati del lastništva, podrobnosti pa bodo del dogovora s strateškim partnerjem," v klubu jasno odgovarjajo na vprašanje, ali namerava Kuzmič ostati v klubu oziroma ali se je pripravljen tudi povsem umakniti iz vodstva in lastništva.

Kako bo videti nova lastniška struktura Mure, bi naj bilo jasno že v kratkem, saj po naših informacijah pri Muri do konca meseca pričakujejo ponudbe zainteresiranih investitorjev. O višini vložkov je seveda težko in nehvaležno špekulirati, lahko pa zgolj ob analizi bilanc ugotovimo, da klub na letni ravni obrača med dvema in tremi milijoni evrov, zadnja leta posluje pozitivno in je zmerno zadolžen. Če izračunamo knjigovodsko vrednost Nogometnega managementa za leto 2022, ta znaša okoli pol milijona evrov. To je vrednost podjetja ob upoštevanju samo bilančnih vrednosti sredstev in obveznosti, seveda pa je pri ocenjevanju tržne vrednosti treba upoštevati še dodatne dejavnike, kot so potencial rasti, tržni položaj, prihodnji denarni tokovi, konkurenčnost, pravne obveznosti, in druge elemente, ki jih je nemogoče ovrednotiti čez palec brez poznavanja vseh javnim očesom skritih dejstev."Mura je danes regionalen center nogometa, ki smo ga tudi infrastrukturno okrepili in mu sedaj želimo dodati še mednarodni element in s tem dolgoročno mesto na zemljevidu evropskega nogometa. Izredno ponosni smo, da klub zmeraj deluje v skladu s svojimi zmožnostmi, kdaj navzen konzervativno, a je v primerjavi z drugimi klubi praktično nezadolžen in namesto dragih nakupov igralcev, raje postopoma vzgaja lastne športne talente," poudarjajo pri soboškem prvoligašu.



simbolična, nš-mura, nk-mura, mestni-stadion-fazanerija, nogometno-igrišče
Jure Kljajić
Da klub ni lastnik infrastrukture, ampak je to občina, zagotovo ne prispeva k višji investicijski privlačnosti.

Danes je sicer na sporedu redni letni zbor članov društva NŠ Mura, na katerem bodo med drugim obravnavali finančno poročilo in letni program dela, zagotovo pa bo beseda nanesla tudi na aktivnosti v smeri vstopa tujega kapitala.

nš-mura nogometni-posel robert-kuzmič investitor nogomet