vestnik

Bo v osrčju goric vinska fontana?

Marina Vrbnjak, 5. 12. 2019
Marina Vrbnjak
Idejna zasnova projekta je pripravljena, že so se začela tudi dela na lokaciji.
Aktualno

Občina Radenci namerava staro domačijo spremeniti v sodobno turistično točko

V osrčju Radgonsko-Kapelskih goric, le deset minut vožnje od avtoceste, Občina Radenci načrtuje ureditev nove, sodobne turistične točke. »Januarja je občina za 3500 evrov kupila staro domačijo na Račkem Vrhu, ki je bila zgrajena po letu 1800 in je spomeniško zaščitena,« je pojasnil župan Radenec Roman Leljak. Na kraju, kjer je predvidena ureditev turistične točke, so bili hlevi, ki so bili v izredno slabem stanju, zato jih je občina ob soglasju Zavoda za varstvo kulturne dediščine porušila. »Pomembno se mi zdi, da se del dogajanja preseli iz Radenec,« je povedal Leljak in dodal, da gre za zelo dobro lokacijo ob poti do zdraviliškega mesta, ponuja pa tudi veličasten razgled, saj leži na 300 metrih nadmorske višine. Z ureditvijo te točke bodo imeli domači vinogradniki dodatno možnost, da predstavijo svoja vina in jih ponudijo mimoidočim turistom. Predvidoma bodo na voljo vina iz okoliških goric, Janževega in Kapelskega Vrha ter tudi iz Radgonskih goric. »Poleg vinogradnikov se bodo lahko predstavili tudi domačini, ki prodajajo domače izdelke, kot so čebelarji, proizvajalci suhih salam in drugi. Naša želja je, da bodo vsi del te turistične točke,« je še dodal.

IMG_20191126_132436
Osebni arhiv občine Radenci
Sredi vinogradov bodo uredili vinsko fontano, počivališče za štiri avtodome, prostor za avtobus in piknik prostor za šestdeset ljudi.


Dela naj bi končali do prihodnje jeseni
Studio Kalamar je pripravil idejno zasnovo projekta, na lokaciji pa so se že začela nekatera dela. Postavili bodo vinsko fontano, počivališče za štiri avtodome, prostor za avtobus in piknik prostor za šestdeset ljudi. Dela naj bi bila končana do naslednje jeseni.
»Pomembno se mi zdi, da občina ostane edini investitor oziroma da ni sponzorjev, saj lahko le tako zagotovimo enake možnosti vsem, ki se bodo želeli predstaviti,« je še povedal Roman Leljak in dodal, da naj bi se vsak mesec na lokaciji predstavljal en vinogradnik. Kader bo potreben le za čiščenje, kar pa bodo uredili v okviru režijskega obrata Občine Radenci, del promocije bo prevzel Zavod za turizem in šport Radenci. Prvih pet let na turistični točki naj ne bi pobirali vstopnine, plačati bo treba le vino iz vinske fontane, na voljo pa bo tudi radenska mineralna voda. Naložba je vredna 120 tisoč evrov, financirali pa naj bi jo z evropskimi sredstvi. 
občina-radenci vinska-fontana rački-vrh roman-leljak