vestnik

Bo Xal obudil nedokončano stavbo v soboški Severni obrtno-industrijski coni?

Rok Šavel, 23. 4. 2022
Rok Šavel
Nedokončani poslovni objekt sameva nasproti od sedeža družbe Medicop.
Aktualno

Za poslovni objekt, kjer je bil načrtovan pomurski avtocenter, se zanima murskosoboško podjetje XAL Svetila, a pojavljajo se težave v lastništvu parcel.

Leta 2017 je Mestna občina Murska Sobota družbi Pomurski avtocenter za slabih 300 tisoč evrov prodala zemljišče v Severni obrtno-industrijski coni (SOIC), kjer bila načrtovana gradnja servisno-učnega centra. Objekt je zastal v fazi dokončanja, družba Pomurski avtocenter pa je že konec leta 2018 pristala v likvidaciji, nato v prisilni likvidaciji in na koncu v stečaju. Še pred tem pa je prišlo do prodaje zemljišč, na katerih zdaj ravno stoji objekt, ki sameva nasproti sedeža družbe Medicop v SOIC.

Pomurski avtocenter je namreč novembra 2018 prodal stavbni zemljišči, v skupni izmeri več kot 14.500 kvadratrnih metrov, družbi Avto Center Pomurje. Slednjo vodi soproga Borisa Cigüta, zdaj že nekdanjega direktorja družbe Pomurski avtocenter, ki je danes v stečajnem postopku.



xal soic
Rok Šavel
Objekt in zemljišči sta v lasti družbe Avto Center Pomurje, ki jo vodi Andreja Cigüt - soproga Borisa Cigüta, nekdanjega družbenika in direktorja družbe Pomurski avtocenter, od katere sta bili leta 2018 odkupljeni.

Dolgotrajna faza preverjanja dokumentacije



Nedokončani poslovni objekt v velikosti 1879 kvadratnih metrov, kateremu pripada še dobrih 14.500 kvadratnih metrov zemljišča, smo tako že lani lahko videli na nepremičninskih portalih, kjer je bil na voljo za okoli dva milijona evrov, zdaj pa naj bi zanimanje zanj resno izrazili v družbi, ki je že prisotna v SOIC-u - Xal Svetila.

Tadej Topolnik, vodja obrata murskosoboškega podjetja, ki se ukvarja s proizvodnjo svetil, je že lani novembra za Vestnik potrdil, da rastejo in imajo naročil veliko ter, ko bo napočil čas za širitev, se bo to zgodilo v Murski Soboti. Glede nakupa poslovnega objekta, kjer je bil načrtovan pomurski avtocenter, Topolnik pravi, da so trenutno v fazi preverjanje dokumentacije in dokler nakup ne bo opravljen, dodatnih informacij ne more podati. Redkobeseden je tudi Cigüt, ki nam je že pred časom potrdil, da se objekt prodaja  od lanskega maja, a zaenkrat več informacij ne more podati, saj do zaključka posla še ni prišlo. Vse skupaj po naših informacijah sicer traja že nekaj mesecev.

V čem bi lahko bila težava? Potrebno se je vrniti na dogajanje iz leta 2018, ko je družba Pomurski avtocenter izvedla spreten manever s prodajo zemljišč družbi Avto Center Pomurje, tik pred postopkom likvidacije oziroma poznejšega stečaja.

Upravitelj ima dve možnosti

Kot namreč ugotavlja stečajni upravitelj Žiga Stamenković v svojih poročilih, je bila za predmetni zemljišči dogovorjena kupnina z davkom 122 tisoč evrov, ki naj bi jo družba Avto Center Pomurje poravnala družbi Pomurski avtocenter v 36-ih mesečnih zaporednih obrokih. No, septembra 2020 sta družbi podpisali aneks, da je bilo do takrat plačanih slabih 70 tisočakov, preostalih 52 tisočakov pa bo poravnanih do konca leta 2024. Upravitelj je ob preverbah ugotovil, da je bilo pravzaprav plačanih le dobrih 52 tisočakov in tako obstaja zapadla terjatev v višini dobrih 17 tisočakov in nezapadla terjatev v višini dobrih 52 tisočakov.

Stečajnemu upravitelju sta tako preostali dve možnosti: ali sproži izvršbo, ki pa bi bila, kot ocenjuje, verjetno neuspešna, saj ima družba Avto Center Pomurje pogosto blokiran račun in nepremičnine že obremenjene, ravno tako bi lahko vložila ugovor zoper sklep o izvršbi, ali pa da odstopi od prvotne prodajne pogodbe in vloži tožbo za vračilo nepremičnin. V tem primeru bi se v stečajno maso ob uspešnem izzidu tožbe vrnile navedene nepremičnine, torej parceli, kjer stoji nedokončana stavba, za katero se zanima Xal, hkrati pa bi bilo potrebno iz stečajne mase družbi Avto Center Pomurje vrniti že plačano kupnino - preostanek pa bi šel k hipotekarnemu upniku Addiko Bank. Za odločitev, katero izmed možnosti nadaljnjega postopanja naj izbere, je pozval upnike družbe Pomurski avtocenter, saj bo potrebno tudi kritje morebitnih sodnih postopkov, za kar pa v postopku stečaja ni na voljo denarnih sredstev.

Na eni strani je tako nelikviden dolžnik - družba Avto Center Pomurje, ki jo vodi Andreja Cigüt, po drugi strani pa morebiten uspeh z vrnitvijo nepremičnin v stečajno maso družbe Pomurski avtocenter predstavlja tudi vrnitev kupnine kot dodatni strošek stečajnega postopka. Zapleti s statusom nepremičnin zagotovo še najbolj niso pisani na kožo nič krivi družbi Xal, ki je zainteresirana za odkup nedokončanega poslovnega objekta v SOIC.

pomurski-avtocenter SOIC stečaj xal