vestnik

Bodite humani in darujte kri. Decembra tri dodatne krvodajalske akcije

Vestnik.si, 1. 12. 2023
Jure Kljajić
Krvodajalska akcija.
Aktualno

Decembra in januarja bo več prazničnih dni na dneve, ko v Enoti za transfuzijsko medicino Splošne bolnišnice Murska Sobota potekajo odvzemi krvi, zato je pričakovati večje povpraševanje po krvi, kot bo zalog. "Da bi zagotovili zadostne količine krvi, Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Murska Sobota skupaj s krajevnimi organizacijami Rdečega križa in pristojnim Centrom za transfuzijsko medicino, v decembru organizira tri dodatne krvodajalske akcije, od tege dve terenski in prvič odvzem krvi v soboto," so sporočili.

Enota za transfuzijsko medicino murskosoboške bolnišnice bo za krvodajalce odprla vrata v soboto, 9. decembra, med 7.30 in 11. uro. Vsi, ki želite takrat darovati kri, se lahko prijavite na telefonsko številko 02/512 31 53 ali 031 398 451. Organizatorji pričakujejo, da lahko sobotni termini pomembno pripomorejo k pridobivanju in vračanju krvodajalcev, saj je število krvodajalcev zaradi različnih vzrokov v Prekmurju v zadnjem obdobju upadlo.

Kdaj bosta terenski akciji? 

Prva bo v petek, 8. decembra, v telovadnici Osnovne šole Grad, in sicer od 7.30 naprej. Potekala bo v organizaciji Krajevne organizacije Rdečega križa Grad, tamkajšnje občine in šole, in je navadno zelo dobro obiskana. Prijave se zbirajo na telefonski številki 031 865 528.

Druga terenska krvodajalska akcija bo v ponedeljek, 18. decembra, med 7.30 in 11.30, v prostorih telovadnice OŠ Tišina. Akcija bo potekala na pobudo tamkajšnjih gasilcev in v sodelovanju s Krajevno organizacijo Rdečega križa Tišina – Gederovci. Za krvodajalsko akcijo se je potrebno predhodno prijaviti na 041 479 242 ali 041 320 796. Organizatorji si želijo, da bi tudi ta krvodajalska akcija postala tradicionalna. 

Krvodajalska akcija
Arhiv
Krvodajalstvo.

S Transfuzijskega centra Maribor UKC Maribor še sporočajo, da je uspešna izvedba teh treh krvodajalskih akcij izjemnega pomena pri zagotavljanju zadostne količine krvi pri nas. Vsak dan v Sloveniji potrebujemo 350 enot krvi, vsak krvodajalcev pa z enim odvzemom lahko reši tudi tri življenja. Krvodajalstvo, ki je eno temeljnih nalog Rdečega križa Slovenije, je najbolj humano dejanje pomoči sočloveku z željo pomagati in reševati življenja ob nesrečah, pri operacijah, porodih ali kakšnih drugih nujnih stanjih. Krvodajalstvo je vedno brezplačno, priprava za odvzem krvi pa poteka pod strogim nadzorom zdravnika in preiskav, ki se opravijo pred odvzemom.

krvodajalstvo akcije murska-sobota