vestnik

Bodite odgovorni do okolja, število prižganih sveč ni merilo spoštovanja do pokojnih

Vestnik.si, 31. 10. 2023
Vanesa Jaušovec
Po porabi nagrobnih sveč na prebivalca je Slovenija v evropskem vrhu.
Aktualno

Po porabi nagrobnih sveč na prebivalca je Slovenija v evropskem vrhu. Vsak Slovenec v povprečju na leto prižge osem nagrobnih sveč. Skupaj to pomeni okoli 16 milijonov sveč, od tega jih dve tretjini porabimo ob 1. novembru.

Lani smo v Sloveniji kupili 3992 ton nagrobnih sveč, večina je bila parafinskih, elektronskih je bilo manj kot 10 odstotkov. So pa prizadevanja, naj prižigamo manj sveč, obrodila sadove, lani se je količina v primerjavi z letom 2010 zmanjšala za skoraj 40 odstotkov, prav tako je za skoraj štiri odstotke manjša od količine iz leta 2021. 

Sveče imajo kratko življenjsko dobo, nato pa postanejo odpadek. 

V Sloveniji je 1199 pokopališč, v posebne zabojnike na ali ob njih pa obiskovalci odlagajo nagrobne sveče. Sestavljene so iz ohišja, ki je običajno iz plastike ali stekla, kovinskega pokrovčka, ostankov voska in v primeru elektronskih sveč tudi elektronske komponente. 

kamera, tišinsko-pokopališče, tišina, smeti, nadzorna-kamera
Jure Kljajić
V Sloveniji je 1199 pokopališč, v posebne zabojnike na ali ob njih pa obiskovalci odlagajo nagrobne sveče.

Pred dvema letoma je bilo na trg danih 4177 ton sveč, zbranih je bilo za 2064 ton odpadkih sveč, recikliranih je bilo 1097 ton. 

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo uporabnike poziva k trajnostnemu ravnanju. Tako naj se za vse odpadne nagrobne sveče s pokopališč z ustreznim zbiranjem zagotovi obdelava pri usposobljenem izvajalcu, ki ima za tak postopek ustrezna dovoljenja. "Odpadne nagrobne sveče niso nevaren odpadek, vendar njihovo odstranjevanje lahko povzroča škodljive vplive na okolje. Zagotavljanje recikliranja odpadnih materialov iz nagrobnih sveč prispeva k ohranjanju naravnih virov in preprečevanju emisij v okolje zaradi nevarnih snovi, ki nastajajo pri razpadanju ali sežiganju PVC. Največje težave povzroča kopičenje odpadnih sveč pri upravljavcih pokopališč in izvajalcih občinske javne službe zbiranja komunalnih odpadkov," so zapisali in dodali, da velike količine skladiščenih sveč povečujejo tudi požarno ogroženost. Pomembno je tudi, da pri uporabi biorazgradljivih sveč njihove biorazgradljive ostanke po uporabi zavržejo v zabojnik za biološke odpadke. 

murska-sobota, kokopališče, naslo, 1
Jure Zauneker
Na voljo so tudi številne alternativne sveče.

Tudi letos tako poteka akcija Prižgimo svečo manj. Število prižganih sveč namreč ni merilo našega spoštovanja do pokojnih. "Če pa želite na vsak način prižgati svečo, potem uporabite tiste sveče, ki jih je mogoče znova napolniti, ali takšne z daljšim časom gorenja."

nagrobne-sveče prižgimo-svečo-manj odpadki slovenija