vestnik

Bodo občani plačevali "grehe" občine Šalovci?

Majda Horvat, 11. 5. 2018
Adriana Gašpar
Šalovski župan Iztok Fartek.
Aktualno

Stavbna pravica na občinski zemlji je bila vpisana leta 2009 in podeljena podjetju Ecos za 99 let 

Občina Šalovci ima za vratom novo težavo, ki se lahko spremeni v finančno breme za občinski proračun. Poročali smo že, da se bo v svežnju z nepremičnim premoženjem stečajnega dolžnika podjetja Ecos, ki ima v lasti lendavsko bioplinarno, prodajala ob zemljiščih tudi stavbna pravica stečajnega dolžnika. To ima vpisano na kmetijskem zemljišču prve kakovosti, ki je v lasti šalovske občine.



Stavbna pravica je bila vpisana leta 2009 na zemljišču v velikosti 8.139 kvadratnih metrov ter v delu pozidanega zemljišča, in to kar za 99 let. Torej ne za dobo deset let, kot je pred kratkim izjavil šalovski župan Iztok Fartek, ki je nasledil pogodbo, ki jo je z Jožefom Pavlinjekom v imenu občine podpisal njegov predhodnik Aleksander Abraham. Prodajo stavbne pravice s preostalim nepremičnim premoženjem je stečajnemu senatu predlagal stečajni upravitelj Matjaž Nanut, paketno prodajo pa je pojasnil z ugotovitvijo, da gre za premoženje, ki ga bioplinarna potrebuje za svoje delovanje.
Stavbna pravica seveda ne vpliva na delovanje bioplinarne, postavlja pa se tudi vprašanje, zakaj se ta sploh prodaja, če dva zakona, in sicer o zemljiški knjigi ter o finančnem poslovanju zaradi insolventnosti, določata, da se ob stečaju stavbna pravica izbriše. Na to so nas opozorili pravni strokovnjaki, poznavalci tega področja, kakor tudi na stvarnopravni zakonik, ki pravi, da mora lastnik premoženja tistemu, ki izgubi stavbno pravico, plačati vsaj polovico tržne vrednosti nepremičnine. To v praksi pomeni, da bo lahko kupec stavbne pravice šalovski občini poslal zahtevek za plačilo izgubljene pravice. Če bo to storil, lahko samo ugibamo, kako visok bo izterjevani znesek, je pa zdaj tržna vrednost enako velikega kmetijskega zemljišča najvišje kakovosti od sedem do deset tisoč evrov.

3740c0fd4d88dfc35bf77035c9ad5f61
Arhiv Vestnika


Prodaja stavbne pravice v stečajnem postopku je očitno tudi pravno zapletena zadeva, zato bo unovčevanje tega premoženja v stečajnem postopku vredno pozornosti, še posebej če bo občina zaradi tega finančno obremenjena.
Šalovska občina se je torej znašla v zanki. Fartek je povedal, da sam vseh posledic in pravnih možnosti za izhod iz situacije ne pozna,zato je problem vpisane stavbne pravice na občinskem premoženju že prepustil odvetnici.

ŠALOVCI iztok fartek