vestnik

Bodo v prazni Diani odslej nameščeni migranti? Vladni urad zanika

Rok Šavel, 16. 1. 2024
Jure Zauneker
Govorice v zvezi z Diano so se, vsaj uradno, izkazale za neresnične.
Aktualno

Šli smo po sledeh govoric, ki so v teh dneh precej vznemirile javnost v Murski Soboti.

Ni skrivnost, da vlada mrzlično išče dodatne lokacije za namestitev migrantov oziroma prosilcev za azil, saj ljubljanski azilni dom poka po šivih. To je priznal tudi premier Robert Golob, ki je v intervjuju za Kanal A poudaril, da so ilegalne migracije težava celotne Slovenije in zato ne morejo biti koncentrirane zgolj na Ljubljano. Hkrati je razkril, da naj bi vlada imela dodatne lokacije, ki jih bo aktivirala letos, ni pa povedal, kje naj bi te lokacije bile. V Pomurju je prvi javnost razburil radenski župan Roman Leljak z izjavo, da naj bi nov "azilni dom" postal kar radenski dijaški dom, kar pa so na vladi zanikali. Je pa res, kar so nam potrdili na uradu vlade za oskrbo in integracijo migrantov, da so v tamkajšnjem dijaškem domu nastanjene osebe s priznanim statusom začasne zaščite. Na dan 8.1.2024 je bilo tako v Radencih 11 oseb, mame z otroci in par, vsi iz Ukrajine.



Kot je razvidno s portala Erar, je lastnica dijaškega doma, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci, od decembra 2022 do decembra 2023 prejela za več kot 275 tisoč evrov nakazil s strani predmetnega vladnega urada. Namestitev migrantov je tako ekonomsko gledano smiselna poteza, sploh, če imaš težave z zapolnitvijo lastnih kapacitet.

Urad vlade RS za integracijo in oskrbo migrantov: "Informacija ne drži"


No, v zadnjih dneh se je v povezavi z namestitvijo migrantov pojavil tudi nekdanji hotel Diana, ki po odhodu starostnikov iz Doma starejših Rakičan, ki so tam bivali v času prenove matične enote, sameva. Informacija je prišla vse do lokalne oblasti, pri čemer je tudi vodstvo soboške občine, pod pritiskom okolja in posameznih podjetnikov, sprožilo poizvedbo na uradu, saj gre navsezadnje za občutljivo zadevo, ki bi terjala posvetovanje z lokalno skupnostjo.

Ali drži, da naj bi bili na uradu v pogovorih z lastnikom Diane za namestitev migrantov, smo pred tem povrašali tudi sami, pri čemer so nam na uradu jasno in glasno odgovorili, da ta informacija ne drži.

Tako so danes odgovorili tudi soboški občini, saj so iz kabineta župana sporočili, da da »Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov ni prejel ponudbe in ne načrtuje nastanitve migrantov v prostorih bivšega hotela Diana.«

Da bi se karkoli v zvezi s tem dogajalo, nam je zanikal tudi lastnik objekta Dejan Rituper, ki pa priznava, da išče variante, kako zapolniti vrzel po odhodu rakičanskega doma, med željami pa naj bi bila tudi vzpostavitev novega doma za starejše v Diani. Ravno tako naj bi kmalu vendarle ponovno zaživel tudi spodnji-gostinski del v objektu.

mestna-občina-murska-sobota hotel-diana urad-vlade-za-oskrbo-in-integracijo-migrantov migranti