vestnik

Bogastvo mineralov – od kamna do zlata

Jože Gabor, 4. 7. 2020
Jože Gabor
Bogastvo mineralov – od kamna do zlata
Aktualno

V avli lendavske gledališke in koncertne dvorane so odprli razstavo z naslovom Bogastvo mineralov – od kamna do zlata.

Na ogled so kamnine, minerali, fosili in artefakti iz zbirke lendavske slikarke in pesnice Suzanne Kiraly Moss. Suzanne jih zbira od osemdesetih let, ko so ji podarili manjšo zbirko, od takrat pa se je ta zbirka že precej povečala.
Organizator dogodka je bilo Društvo zbirateljev Pomurja Lindva, katerega članica je tudi Suzenne. Društvo je ob tem na platoju pred gledališko in koncertno dvorano organiziralo štirinajsto mednarodno srečanje zbirateljev.

razstava, lendava
Jože Gabor
Društvo je ob tem na platoju pred gledališko in koncertno dvorano organiziralo štirinajsto mednarodno srečanje zbirateljev.

Pri organizaciji razstave sta sodelovala še Knjižnica-kulturni center Lendava in
občina Lendava. Zbirko in njeno lastnico je predstavil predsednik Društva zbirateljev Pomurja Lindva Franc Koren, ki je povedal, da so kamnine in minerali povsod okrog nas, vendar pa običajno nismo na njih pozorni. Tudi Suzanne je navdušila njihova struktura in lepota, ki jo je ustvarila narava skozi milijone let. Pred štirimi desetletji se je navdušila nad njimi in tudi začela študirati strokovno literaturo o njih. Za panonsko nižino sicer ni značilno toliko bogastva mineralov, kot ga najdemo v bolj goratih območjih.

razstava, lendava
Jože Gabor
Na ogled so kamnine, minerali, fosili in artefakti iz zbirke lendavske slikarke in pesnice Suzanne Kiraly Moss.

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je Suzanne prvič predstavila svojo zbirko na razstavi v Tržiču, kjer so vsako leto Mednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja. Takrat se je tudi včlanila v Društvo prijateljev mineralov in fosilov Slovenije, v katerem si izmenjujejo znanje ter minerale in fosile. Likovno umetnico je ta čudoviti svet pritegnil in jo spodbujal tudi pri njenem likovnem ustvarjanju, kakor tudi mnoge druge umetnike. Tudi njen mož, kipar Ferenc Kiraly ustvarja v kamninah. O tej temi so od Suzanne veliko izvedeli tudi drugi člani Društva zbirateljev Pomurja Lindva, je povedal Franc Koren. 

razstava, lendava
Jože Gabor
Odprtje razstave Bogastvo mineralov – od kamna do zlata.

Udeležence odprtja razstave je nagovoril tudi direktor Knjižnice kulturnega centra Lendava Albert Halasz. Razstavo pa je odprl lendavski župan Janez Magyar, ki je povedal, da je zbirateljstvo strast, ki zahteva tudi sistematičnost, znanje in potrpežljivost.
lendava razstava