vestnik

Bogojina: Še vedno vroče zaradi hladnih prostorov

Timotej Milanov, 17. 4. 2019
Nataša Juhnov
Na osnovni šoli v Bogojini še vedno čakajo, da bo izvajalec popravil domnevne napake. 
Aktualno

V Bogojini čakajo na poročilo občinskega nadzornega odbora, v Fokovcih pred odpovedjo pogodbe, v Prosenjakovcih pogoste okvare odpravljajo sproti. 

Razprtije zaradi ogrevanja bogojinske osnovne šole še vedno trajajo. S problematiko se je začel ukvarjati tudi občinski nadzorni odbor, vendar še ni poslal poročila vodstvoma občine in šole.


cf72c75bc6eb318eecaf0294cea5a695
Nataša Juhnov
Šola v Bogojini.


Zaradi tega se je na družbenem omrežju Facebook pred kratkim oglasil občinski svetnik SMC Štefan Kodila, ki piše, da so napake pri izvedbi ogrevalnih sistemov, te naj bi bile po njegovih navedbah tudi na OŠ Fokovci in DOŠ Prosenjakovci, že davno privedle do okoliščin za prekinitev pogodb z izvajalcem, in se sprašuje, zakaj se to še ni zgodilo. »Pomembno je vedeti, da so bile pogodbe z zunanjim izvajalcem dobaviteljem toplote sklenjene mimo vednosti občinskega sveta in mimo sveta katere koli šole,« je med drugim zapisal. Župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač pravi, da z omenjenimi očitki ni seznanjen in da vzrok za Kodilovo pisanje morda tiči v dejstvu, da ga ni imenoval za podžupana kot v prejšnjem mandatu. Glavač je namreč pred kratkim imenoval dva podžupana, ki bosta funkcijo opravljala nepoklicno, to sta Sašo Koca (SD) in Andrej Baligač (SDS). Kodila te navedbe zavrača in poudarja, da se že od leta 2015 javno zavzema za odpravo težav. »Še ko je bilo videti, da je v Bogojini vse v redu, sem opozarjal na težave v Fokovcih. Kasneje enako na težave v Bogojini. Tudi ko sem bil podžupan, sem na to opozarjal. Morda pa je sedaj postal podžupan kdo, ki je s kakšnimi zadevami strašil, da bi prišel na ta položaj,« pravi Kodila. Pri tem ne pojasnjuje, kaj je s tem mislil, kot pravi, je zgolj na enak način odgovoril na županovo provokacijo.

Šola in občina še na nasprotnih bregovih

Kot smo že poročali, vodstvo osnovne šole opozarja, da po sanaciji ogrevalnega sistema šole v letu 2014, ki jo je izvedla ljubljanska družba Sonce Auto, ki se danes imenuje Teron, šolski prostori pozimi niso dovolj ogreti. Po mnenju ravnateljice Sabine Juhart bi moral izvajalec odgovarjati za to, da šola ni dosegla prihrankov pri stroških za kurjavo, kar je izvajalec po njenih besedah obljubljal v tristranski pogodbi. To sta z izvajalcem podpisali občina kot lastnica objekta in šola. O tem je pred kratkim razpravljal tudi svet zavoda bogojinske šole in sprejel sklep, da bo občina izvajalcu poslala zahtevo, da v dveh mesecih uredi situacijo, vodstvo občine pa je po besedah župana izvajalca pozvalo, da odgovori na očitke vodstva šole, s čimer je po mnenju Juhartove župan ravnal v nasprotju s sprejetim sklepom sveta zavoda.


67acbb9ccacdbeca38f775e2a386fcb3
Nataša Juhnov
Šola v Bogojini.

Pozanimali smo se še o stanju na osnovnih šolah v Fokovcih in Prosenjakovcih. Ravnateljica OŠ Fokovci Suzana Deutsch pravi, da so pri njih zadeve rešili. Sami so sanacijo ogrevalnega sistema izvedli leto kasneje (2015), dela pa je izvajala ljubljanska družba Poceni toplota. Ta je v lasti ljubljanske družbe Sonce invest, v kateri sta družbenika Gregor Novak in Mojca Bajec. Obe družbi imata sedež na istem naslovu kot Teron v lasti Dmitryja in Vadima Grebenyuka. Takrat so na šoli zamenjali stare peči na olje z dvema toplotnima črpalkama, ki pa nista dovolj ogreli telovadnice. Zadeve so po besedah ravnateljice rešili tako, da so med jesenskimi počitnicami v tem šolskem letu toplotni črpalki zamenjali z novo pečjo na olje. Vrednost investicije je bila okoli 21 tisoč evrov. Prav tako bosta šola in občina pretrgali pogodbo o toplotni oskrbi s Poceni toploto. »Papirji so že pripravljeni,« pove Deutscheva. Ravnateljica DOŠ Prosenjakovci Jožefa Herman pravi, da sami nimajo podobnih težav, da ogrevalni sistem deluje dobro in da so na toplem. Tudi njim je sanacijo ogrevalnega sistema leta 2015 izvedla družba Poceni toplota, namesto stare oljne peči pa so namestili toplotno črpalko v kombinaciji z novejšo pečjo na kurilno olje. Edino težavo po besedah Hermanove pomenijo pogoste okvare, ki pa jih, kot pove, sproti rešujejo.

Nataša Juhnov
Kot pojasnjuje ravnateljica Sabina Juhart, sega začetek zgodbe v leto 2014, ko je bila izvedena sanacija ogrevalnega sistema.
sabina juhart bogojina sola ogrevanje
Kaj zdaj berejo drugi