vestnik

Bojk Amerika bistriških gledališčnikov

J.G., 2. 2. 2020
Jože Gabor
Z gledališkim dogodkom so na Gornji Bistrici tudi počastili slovenski kulturni praznik.
Aktualno

Folklorno društvo Pozvačin Bistrica je sinoči v dvorani vaškega doma na Gornji Bistrici premierno uprizorilo gledališko predstavo z naslovom Bojk Amerika.

Z gledališkim dogodkom so na Gornji Bistrici tudi počastili slovenski kulturni praznik. Besedilo za komedijo je napisal Roman Vučko, ki je predstavo tudi režiral.
V zgodbi srečamo bistriško družino Faflekuvi, ki so bili glavni liki tudi v predstavi gledališčnikov Folklornega društva Pozvačin Bistrica z naslovom Liseni kaput. V prejšnji gledališki igri so se lotili veselih in žalostnih prigod ob bolezni mamce (babice) Kate, ki jo je v obeh predstavah zaigrala Vera Markoja.

bojk-amerika, gledališka-predstava
Jože Gabor
Komedija je v treh dejanjih.

Tokrat pa je polna dvorana obiskovalcev spremljala dogodivščine mamce Kate, ki jo njeni otroci povabijo na obisk v Ameriko. Kljub temu, da mamca doslej še nikoli ni potovala dalje od Murske Sobote, se odloči, da bo šla v Ameriko.

bojk-amerika, gledališka-predstava
Jože Gabor
Tokrat pa je polna dvorana obiskovalcev spremljala dogodivščine mamce Kate, ki jo njeni otroci povabijo na obisk v Ameriko.

Komedija je v treh dejanjih. Prvo prizorišče je Faflekuva dnevna sobo, ko se sorodniki in sosednje zberejo pri lupanju bučnega semena in poštar prinese pisma iz Amerike s povabili, da jih mamca obišče. V drugem dejanju so v središču dogajanja priprave na potovanje, v tretjem pa mamčina vrnitev iz Amerike.

bojk-amerika, gledališka-predstava
Jože Gabor
Bojk Amerika bistriških gledališčnikov.

S komedijo Bojk Amerika so se gledališčniki na humoren način lotili prekmurskega izseljenstva na podlagi mnogih življenjskih zgodb izseljencev in njihovih družin. Tuji svet, v katerega so se Prekmurci izselili – Amerika, Kanada, Avstralija, Argentina, je tistim ki so ostali, predstavljal idealizem, ki so ga spoznavali iz pisem, fotografij, pa tudi ob redkih obiskih. Obenem pa so s tem spoznavali krutost tujine in krepili ljubezen do domovine.
Jože Gabor
Bojk Amerika bistriških gledališčnikov.
bojk-amerika folklorno-društvo-pozvačin-bistrica