vestnik

Bolnike skrbi zaradi zaprtja skladišča zdravil v Murski Soboti

Vestnik.si, 20. 1. 2024
Jure Kljajić
Farmacevtsko podjetje Vitapharm je v likvidaciji
Aktualno

Kemofarmacija je zaprla skladišče zdravil v Murski Soboti. To vzbuja skrb pri kroničnih in drugih bolnikih, ki potrebujejo specifična zdravila in ki so zaradi bivanja zunaj mestnih središč odvisni od založenosti in oskrbe manjših lekarn na podeželju.

Ukinitev regijskega skladišča zdravil namreč pomeni, da dostava zdravili zdaj poteka neposredno iz Ljubljane, s tem pa je spremenjen tudi način dostave blaga v lekarne ter čas od naročila do prejema.  Dokler je skladišče zdravil še delovalo v Murski Soboti, je bil čas za dostavo lekarnam krajši, možnosti za prilagajanje potrebam tako lekarn kot bolnikov z dodatno pripeljanimi zdravili pa veliko večje. Zdaj pa to poteka tako, da zdravila, ki jih posamezna lekarna naroči do 14. ure, te dobi dostavljena drugi dan. S tem je sicer še vedno  zadoščeno predpisu, da mora lekarna bolniku zagotoviti zdravilo naslednji dan ali najpozneje v 24 urah od takrat, ko jih je naročil.

Ob tem spomnimo, da je ukinitev skladišča zdravil posledica preteklih lastniških spremembami.

Ljubljanski trgovec zdravil Kemofarmacija je leta 2009 lastniško prevzela  družbo Vithapharm, glavnega dobavitelja zdravil ter farmacevtskih izdelkov lekarnam v javnem zavodu Pomurske lekarne kot tudi zasebnim lekarnam v regiji. Novembra 2022  je tudi sama postala del skupine Phoenix, enega vodilnih evropskih trgovcev z zdravili. Čeprav so pri Kemofarmaciji zagotavljali, da lastniška sprememba ne vpliva na poslovanje Vitapharma, je bilo že takrat jasno, da bo ta kmalu zaprla svoja vrata.

simbolična, pomurske-lekarne, lekarna, dostava-zdravil, vitapharm, galex
Jure Kljajić
Skladišče z zdravili so izpraznili.

Po dobrem letu dni od teh lastniških sprememb je skupščina prvega decembra 2023 sprejela sklep o začetku redne likvidacije Vitapharma. S tem se je začelo tudi praznjenje in zapiranje skladišča zdravil v Murski Soboti.

vitapharm likvidacija zdravila oskrba