vestnik

Bolniške postelje polne, zbolevajo tudi zaposleni 

Majda Horvat, 1. 2. 2019
Sašo Bizjak
Pomoč v zdravstvenih domovih poišče zaradi širjenja gripe in drugih virusnih obolenj vse več bolnikov. 
Aktualno

Zaradi okužb najbolj prizadeti bolniki s kroničnimi obolenji. Postelje na otroškem in infekcijskem oddelku zasedene, bolnike že nameščajo na enoti za neakutno bolnišnično obravnavo. 

Razsajanje gripe in posledično poslabšanje zdravstvenega stanja pri bolnikih s kroničnimi boleznimi se pozna tudi v murskosoboški bolnišnici. Na infekcijskem in otroškem oddelku so zasedene vse bolniške postelje, skoraj povsem zasedeni je tudi oddelek internistične medicine, zaradi povečanega števila obolelih pa so nekaj bolnikov že tudi namestili na enoti za neakutno bolnišnično obravnavo. Na ostalih oddelkih delo poteka običajno in zaenkrat ni potrebno odpovedovati operacije ali preiskav, kar se je v preteklih letih ob epidemijah gripe že dogajalo.
Ob povečanem številu obolelih pa je večje tudi število obolelih med zaposlenimi v bolnišnici, vendar manj kot prejšnja leta, k čemur je najverjetneje prispevalo večje število cepljenih in varovalni ukrepi za širjenje bolezni. "Dogajanje je zaenkrat podobno stanju v prejšnjih sezonah z gripo," je povedal Daniel Grabar, strokovni direktor bolnišnice.


Okužba z gripo najbolj prizadene starejše ljudi, ki zbolevajo še za drugimi kroničnimi obolenji, kar skupaj vodi do poslabšanja zdravstvenega stanja in večje umrljivosti. "To že opažamo tudi zdaj. Zaradi okužbe z virusom gripe umirajo bolniki, ki bi drugače še lahko živeli, vendar o številu ni mogoče govoriti, ker se kot vzrok smrti navede osnovna kronična bolezen," je povedal Grabar. Povedal pa je tudi, da obravnavajo kar nekaj mlajših bolnikov, pri katerih gre za resno zdravstveno stanje samo zaradi okužbe z gripo


Povečano število obiskov ugotavljajo tudi v lendavskem zdravstvenem domu, vendar podatkov o tem, koliko več je pregledov in obiskov v laboratoriju pa še nimajo. Čeprav je kakšen dan vmes kazalo, da se razmere umirjajo, so že naslednji dan bile čakalnice spet polne, pove direktorica Olga Požgai Horvat. Lendavski zdravniki tudi ugotavljajo, da je v primerjavi s prejšnjimi sezonami širjenja virusnih obolenj zdaj pogosto potek bolezni težji in bolniki potrebujejo več časa, da se pozdravijo. Na srečo pa se bolezni še ne širijo med zaposlenimi.
Bolezen pa je že položila v posteljo več zaposlenih v murskosoboškem zdravstvenem domu, je povedala Edith Žižek Sapač, direktorica murskosoboškega zdravstvenega doma, enako kot drugod pa tudi pri njih ugotavljajo povečano število obolelih za gripo, prehladi in drugimi prenosljivimi boleznimi. Stanja pri bolniki, ki pridejo v zdravstveni dom niso zelo huda, kar pa je delno posledica tega, da bolniki z težjim zdravstvenim stanjem takoj gredo v urgentni center in jih tudi sprejmejo na zdravljenje v bolnišnico.


Letnemu času primerno je tudi širjenje virusnih obolenj na območju, ki ga pokriva ljutomerski zdravstveni dom, potrjenih pa imajo tudi nekaj primerov okužbe z gripo, vendar o epidemiji ne morejo govoriti, bolezen pa je že zadržala doma tudi nekaj zaposlenih. V prostorih zdravstvenega doma so na mestih, kjer so razkuževalniki za roke nastavili tudi zaščitne maske za obraz za bolnike, ki okuženi prihajajo v čakalnice, ob tem pa tudi na druge načine sporočajo, kako preprečiti širjenje nalezljivih bolezni. Ob manj resnih stanjih pa številnim bolnikom svetujejo tudi po telefonu, je povedala pomočnica direktorja za zdravstveno nego Renata Škrget.
Veliko več obolelih kot prejšnjo zimo pa je na območju gornjeradgonskega zdravstvenega doma. Obolelih, pri katerih bi potrdili okužbo z virusom gripe sicer še nimajo, je povedal Ivan Horvat pomočnik direktorja za zdravstveno nego, a zdravniško pomoč iščejo bolniki zaradi posledic okužbe z virusi.

Nataša Juhnov
V murskosoboški bolnišnici zdravijo nekaj bolnikov, pri katerih je po okužbi z virusom gripe nastopilo težko zdravstveno stanje.   
gripa postelje