vestnik

Bolnišnica Murska Sobota: Varčevanja bolniki naj ne bi občutili 

A. Nana Rituper Rodež, 5. 1. 2019
Nataša Juhnov
Pomočnik direktorja za poslovne zadeve Marjan Maček pravi, da prihranke iščejo v organizaciji dela. 
Aktualno

Sanacija v murskosoboški bolnišnici. Rezultati sanacijskih ukrepov zadovoljili sanacijsko komisijo. Kljub varčevanju razmišljajo o razvoju.

Sredi decembra so Splošno bolnišnico Murska Sobota (SBMS) obiskali člani sanacijskega odbora in predstavniki ministrstva za zdravje. Ocenili so, da se soboška bolnišnica glede izvedbe sanacijskih ukrepov uvršča med uspešnejše slovenske bolnišnice, in sicer v zgornjo tretjino. V SBMS so si v sanacijskem programu zadali 19 ukrepov, s katerimi so uspeli v trimesečju, od julija do septembra, prihraniti 170 tisoč evrov. Do konca leta, ko bo drugo poročanje, pa morajo privarčevati skupno 350 tisoč evrov. »Rezultati naših ukrepov prvega poročanja so zadovoljili pričakovanja sanacijske komisije,« nam je povedal Marjan Maček, pomočnik direktorja za poslovne zadeve.



Splošna bolnišnica Murska Sobota je na podlagi zakona o interventnih ukrepih za zagotovitev finančne stabilnosti javnih zdravstvenih zavodov prejela enkratni transfer v višini 1,5 milijona evrov za pokritje izgube, ki so jo imeli ob koncu leta 2017. Poleg denarja so bolnišnice dobile še nalogo, da s sanacijskimi ukrepi uravnotežijo poslovanje tako, da bi prihodki iz izvajanja osnovne dejavnosti in prihodki iz tržne dejavnosti zadostovali za vse odhodke v bolnišnici. Že takrat je bilo vodstvu jasno, da bodo lahko s prejetimi sredstvi le delno omilili finančno situacijo oziroma nelikvidnost bolnišnice. Po zadnjih podatkih ima soboška bolnišnica 1,2 milijona evrov primanjkljaja, zapadlih obveznosti bolnišnice pa je za 3,5 milijona evrov.


V SBMS so si v sanacijskem programu zadali 19 ukrepov, s katerimi so uspeli v trimesečju, od julija do septembra, prihraniti 170 tisoč evrov. Do konca leta, ko bo drugo poročanje, pa morajo privarčevati skupno 350 tisoč evrov.


S skrbnim delom in racionalizacijo so vendarle vidni rezultati. Kot je povedal Maček, prihranke iščejo predvsem v notranji ekonomiki, organizaciji dela, nižanju cen zdravil in boljši izkoriščenosti operacijskih dvoran. Gre za širok spekter ukrepov, ki pa jih bolniki, tako zagotavlja vodstvo bolnišnice, naj ne bi občutili pri zdravljenju. »Pred nami so izredno zahtevni meseci,« še dodaja Maček in razloži, da bo treba varčevati na vseh področjih, še največ rezerve pa vidijo pri nižjih cenah vhodnih materialov, notranji organizaciji in razširitvi tržne dejavnosti.


Kljub temu da je bolnišnica v procesu sanacije, se zavedajo, da je treba poskrbeti za nadaljnji razvoj in širitev medicinskih storitev. Nedavno so odprli nove prostore laboratorija s posodobljeno opremo v urgentnem centru, ta mesec pa bodo v okviru interne kardiologije začeli opravljati koronarografijo, na nevrološkem oddelku preiskave EMG in še drugo. Lotili so se tudi sanacije lekarne z aseptiko, pripravlja pa se dokumentacija za obnovo kletnih prostorov internega bloka, kamor bodo preselili interni del kardiološkega oddelka in opravljanje histoloških preiskav s patološkega oddelka. V začetku leta bodo pripravili vso potrebno dokumentacijo za ureditev in obnovo dializnega oddelka, dela se bodo začela v drugi polovici leta.

bolnica Bojan Korošec MURSKA SOBOTA bolniki