vestnik

Bolnišnicam primanjkuje krvi - pomagajte 

A. Nana Rituper Rodež, 17. 7. 2018
Andrej Petelinšek
V Sloveniji kri darujemo približno 100 tisoč krat. 
Aktualno

V teh dneh je kar nekaj krvodajalcev dobilo vabilo, da se odzovejo na krvodajalsko akcijo, saj jim primanjkuje krvi določenih tipov krvnih skupine. Ste tudi vi med tistimi krvodajalci, ki lahko pomagate obnoviti zaloge določenih krvnih skupin? Preverite ali imate to krvno skupino.

»V poletnem času imamo običajno večje težave z zagotavljanjem zadostne količine krvi kot čez leto. Zaenkrat še ni kakšnega hudega pomanjkanja, vendar želimo pravočasno zagotoviti in obnoviti potrebne zaloge, da se ne bi približali kritični meji,« nam je povedala Bojana Bizjak, namestnica predstojnice Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor. Operacij je v tem času resda manj, je pa zato več nesreč in poškodb, za katere pa lahko prav tako potrebujemo večje količine krvi.


4d72e36c11163ed022d52297244788f1
Andrej Petelinšek
V poletnem času krvi primanjkuje zaradi številnih prometnih nesreč.

Katerih skupin je najmanj

Najbolj jim primanjkuje krvne skupine tipa A+, 0+, A- in 0-, zato tudi preko SMS sporočil in Rdečega križa obveščamo krvodajalce s temi krvnimi skupinami, če se lahko odzovejo vabilu. V poletnih časih je tudi zaradi poletnih počitnic manj krvodajalcev, ki bi se sami spomnili in dali kri, zato jih je potrebno včasih malo bolj spodbuditi, še pravijo na transfuzijskem centru.


Zaloge krvi so odvisne od števila krvodajalcev določene krvne skupine in tudi porabe krvi, ki je nepredvidljiva. Problema pa ne predstavlja samo pomanjkanje krvi, temveč tudi kopičenje zalog, saj imajo komponente krvi tudi določeni rok tajanja, pa pravijo v transfuzijski službi na Zavodu za transfuzijsko medicino v Ljubljani, kjer vodijo tudi evidenco zalog krvi po krvnih skupinah, te informacije pa so tudi javno dostopne.

44e3b0ac2a8cf8a34110395ad9f83962
Andrej Petelinšek
Moški lahko dajo kri vsake štiri mesece, ženske pa na tri mesece.

Krvodajalcev približno 65 tisoč

V Sloveniji ima največ ljudi krvno skupino A, okoli 40 odstotkov, in krvno skupino 0 okoli 38 odstotkov, krvno skupino B ima 15 odstotkov ljudi, krvno skupino AB pa sedem odstotkov. Pri tem je Rh pozitivnih okoli 82 odstotkov, negativnih pa le okoli 18 odstotkov. Največje težave pa imajo običajno pri zagotavljanju krvi krvnih skupin, ki so Rh negativne, je še povedala Bizjakova.
Sicer pa je Slovenija v Evropi na šestem mestu po številu krvodajalcev na prebivalca in ti zagotavljajo vse potrebe po oskrbi s krvjo. Krvodajalske akcije se izvajajo načrtno in zato imamo dokaj visoke zaloge krvi, v primerih, če pride do hudih nesreč in večjih potreb po krvi ali določeni krvni skupini, pa se krvodajalce tudi vpokliče. V slovenskem prostoru letno beležijo 105 tisoč sprejemov krvi, nekateri krvodajalci pa dajo kri večkrat letno, tako da je posameznikov krvodajalcev okoli 65 tisoč. Moški lahko dajo kri vsake štiri mesece, ženske pa na tri mesece.
Picasa
Ludvik Smogavc, stoto darovanje krvi Fotografija Picasa
transfuzija darovanje krvi Splošna bolnišnica Murska Sobota