vestnik

Bomo dobili še teden slovenske hrane?

Vestnik.si, 7. 11. 2023
SŠGT Radenci
kruh
Aktualno

Izdali so brošuro z recepti slovenskih tradicionalnih jedi.

Stanovske organizacije čebelarjev, kmetov in zadrug so pred letom dni na slovensko vlado naslovile pobudo, da bi dan slovenske hrane prerasel v teden slovenske hrane. Potekal bi vsak tretji teden v novembru, vrhunec pa bi bil v petek, ko bi bil tradicionalni slovenski zajtrk. Tako zadnja akcija kot dan slovenske hrane sta namreč v dobrem zadnjem desetletju presegla pričakovanja sodelujočih. Za teden slovenske hrane si organizacije prizadevajo,  ker želijo spodbuditi odgovorno prehransko verigo od njive do krožnika za dobrobit vseg generacij. "V tednu slovenske hrane bi vzgojno-izobraževalne, zdravstvene, socialnovarstvene in druge javne ustanove na svoje jedilnike uvrstile lokalne pridelke, jedi iz lokalno pridelanih sestavin ter živila slovenskega porekla. S spremljajočimi aktivnostmi bi v javnih ustanovah in gospodinjstvih spodbujali izbiro pridelkov in živil slovenskega porekla, zdrav življenjski slog, odgovoren odnos do hrane, pridobivanje znanja o pripravi jedi, kulturo prehranjevanja ter ohranjanje bogate slovenske kulinarične dediščine," so navedli. 



Tako je Zadružna zveza Slovenije izdala brošuro (ogledate si jo lahko v spodnjem dokumentu) z naslovom Teden slovenske hrane, v kateri so recepti za tradicionalne slovenske jedi, med njimi boste našli na primer ajdov kruh z orehi in medom, motovilec z jajci, prežganko, matevž, zelenjavni ješprenj in druge. Z brošuro želijo navdušiti tudi šolske zavode, da v jedilnike vključijo tradicionalne slovenske jedi, pripravljene iz lokalnih sestavin, vse ljudi pa vabijo, da z brošuro podprete njihovo pobudo za teden slovenske hrane med 13. in 19. novembrom 2023. 

motovilec
Arhiv
Zadružna zveza Slovenije je izdala brošuro z naslovom Teden slovenske hrane, v kateri so recepti za tradicionalne slovenske jedi, med njimi boste našli tudi motovilec z jajci.

teden-slovenske-hrane recepti brošura