vestnik

(BOŽIČNA POSLANICA SUPERINTENDENTA BINKOŠTNE CERKVE) Dovolimo si praznovati drugače

Daniel Grabar, superintendent Binkoštne cerkve, 25. 12. 2023
Aleš Cipot
Daniel Grabar
Aktualno

Svetopisemska sporočila se nam utapljajo v gori informacij in komaj kdo prepozna v njih resnično sporočilo moči za ljubezen, veselje, življenje.

V sodobnem svetu, obdani z dosežki tehnologije, utiranja poti umetne inteligence in stisnjeni v negotovosti spominov na letošnje poplave, vojne ter izbruhe nasilja, težko prepoznamo praznični klic k duhovnosti. Praznovanje uokvirjamo s svojimi predstavami in izrivamo iz njega prisotnost Boga in božičnega daru.

Svetopisemska sporočila se nam utapljajo v gori informacij in komaj kdo prepozna v njih resnično sporočilo moči za ljubezen, veselje, življenje. Bomo morda ob letošnjem praznovanju sebi dovolili, da nam svetopisemsko sporočilo odgrne resnični duhovni svet? Sveto pismo nam Boga tudi tako opisuje: »O globočina Božjega bogastva in modrosti in spoznanja! Kako nedoumljivi so njegovi sklepi in neizsledljiva njegova pota!« V naš svet nam prinaša veličino drugačnosti, ko si dovolimo preseči vsakdanje skrbi in odtujenost množic ter v sebi poiskati potlačen razmislek, kaj meni ob praznovanju podarja misel o Bogu. Brez pristnega doživetja vere ne moremo dojeti duhovnega sveta, izgubljamo vse možnosti, da bi s prisotnostjo božanskih stvari presegli hrup, stiske in zmedo vsakdanjih življenj. Tokrat poskrbimo za umirjeno praznično vzdušje, v katerem bomo v svoji duhovni dimenziji našli prostor za pristno vero in osebni pogovor z Bogom.  

Dovolimo si letos praznovati drugače. Naj vsa veselja, ki se nam morda ponujajo, ali stiske, zagrenjenost, negotovost, kar bo marsikoga spremljalo tudi med prazniki, nadvlada odločitev poiskati pravi razlog božičnega praznovanja. Sveto pismo nam ga odkriva, sezimo po njem in mu dovolimo, da vžge ali razplamti pristno vero, ki vodi v zaupanje Bogu, da bo njegova nadnaravnost postajala osnova naše drugačnosti. Da bo božično sporočilo prisotno v vsakem dnevu novega leta!

Ob praznovanju in v novem letu vam želim najboljše zdravje, mir, zadovoljstvo in uspeh v prizadevanjih živeti v toplini pristnosti božanskosti. S Svetim pismom vam želim, »da bi potolaženi v svojih srcih in združeni v ljubezni imeli vse bogastvo gotovosti v dojemanju in bi globoko spoznali Božjo skrivnost, Kristusa, v katerem so skriti vsi zakladi modrosti in spoznanja«.

daniel-grabar božična-poslanica binkoštna-cerkev