vestnik

Pogrešate knjige? Berite jih digitalno

Vestnik, 26. 4. 2020
Pixabay
Na www.dlib.si in www.biblos lahko berete kadarkoli in kjerkoli. Potrebujete le napravo dostop do spleta, računalnik, tablico ali pametni telefon in branje se lahko začne.
Aktualno

Branje in kulturno življenje nasploh se je v času karantene preselilo na splet. Digitalni svet bo v naših življenjih igral še večjo vlogo, kot smo si nekoč predstavljali, tudi po krizi.

Branje in raziskovanje po kulturnih, raziskovalnih in izobraževalnih virih ima izjemno pomembno vlogo pri premagovanju tesnobe, osamljenosti, občutka odtujenosti in drugih tegobah, s katerimi se soočamo ob samoizolaciji, hkrati pa je odličen način za dvig bralne kulture, izobraževalnih zmožnosti – med drugim bralne kompetence – in za širitev duha.
Ker ne vemo, kako dolgo bo trajala kriza in kako se bodo bralci obnašali po njej – ali bodo začeli takoj obiskovati knjižnice ali bodo bolj previdni – so Beletrina, NUK, IZUM in Združenje splošnih knjižnic združili moči v promociji digitalnega branja. Na www.dlib.si in www.biblos lahko berete kadarkoli in kjerkoli. Potrebujete le napravo dostop do spleta, računalnik, tablico ali pametni telefon in branje se lahko začne.

Branje, e-knjiga, digitalna knjiga
Shutterstock
Na Biblosu si je mogoče izposoditi štiri knjige naenkrat za obdobje dveh tednov.

Edina slovenska digitalna knjižnica, v kateri si lahko bralci izposodijo skoraj 4.000 naslovov
Biblos je edina slovenska e-knjižnica in e-knjigarna, ki je leta 2013 nastala pod okriljem Beletrine, zavoda za založniško dejavnost, v tesnem sodelovanju z mrežo slovenskih splošnih knjižnic in IZUM-om, skrbnikom sistema COBISS. Zasnovan je tako, da omogoča oddaljeno izposojo kot tudi branje na različnih napravah (bralnikih, telefonih in tablicah ali računalnikih), uporablja pa ga lahko vsak, ki je vsaj osnovno računalniško pismen. Namenjen je vsem starostnim skupinam, od otrok do najstarejših, za izposojo elektronskih knjig pa morate biti član ene izmed slovenskih splošnih knjižnic. Na Biblosu si je mogoče izposoditi štiri knjige naenkrat za obdobje dveh tednov. Po tem času se dostop do knjig prekine, zato zamudnin ni.
Na voljo je vsem
Digitalna knjižnica dLib.si je knjižnica na spletu, ki je na voljo vsem – kadarkoli in kjerkoli, prek računalnika ali mobilnega telefona. Do nje lahko dostopate prosto, večina gradiv je tudi prosto dostopnih. 
Vključuje več kot 850.000 digitalnih besedil: časopisje (članki, znanstveni članki), knjige, poročila ARRS, visokošolska dela; slike: 3D predmeti, artoteka, fotografije, notno gradivo, plakati, razglednice, rokopisi, vedute, zemljevidi; multimedijo: virtualne razstave, zvočni posnetki; poročila: zaključna poročila ARRS (raziskovalni programi, raziskovalni projekti, podoktorski projekti). Namenjena je vsem uporabnikom interneta. Še posebej privlačna je za raziskovalce, saj jim nudi obsežno virtualno zbirko gradiva z različnih znanstvenih področij.
knjige e-knjige branje