vestnik

Branko Meh in Marjan Šarec ostro tudi na slovesnosti 

Majda Horvat, 29. 9. 2018
Nataša Juhnov
Murska Sobota, gledališče Park, 50.obletnica, območna obrtno podjetniška zbornica, Fotografija Nataša Juhnov
Aktualno

Marjan Šarec: "Zato ne nasedajmo vsak dan nekim naslovom v nekih časopisih, ki jih mimogrede prebereš, ko čakaš v vrsti na bencinskem servisu, ampak delajmo in rešujmo probleme." 

Predsednik vlade Marjan Šarec se je tudi v svojem govoru na slovesnosti ob 50. obletnici delovanja Območne obrtno-podjetniške zbornice Murska Sobota odzval na kritike vladi, ki da ne podpirajo gospodarstva. "To, kar mi je kot iztočnico dal gospod Meh in tudi na enem izmed vaših portalov sem prebral vprašanje, ali je lahko Marjan Šarec gost na slovesnosti, saj je to vlada, ki je naravnana proti gospodarstvu - takšni in drugačni naslovi, ki smo jim priča vsak dan, zagotovo ne prispevajo k temu, čemur rečemo dialog. In to, da so samo nekateri zdaj v javnosti predstavljeni kot zagovorniki gospodarstva, drugi pa naj bi to gospodarstvo uničili, je daleč od resnice," je povedal Šarec, in nadaljeval: "Nobena pametna vlada nikoli ni bila in tudi ne bo proti gospodarstvu, zlasti pa ne proti malemu gospodarstvu, katerega predstavniki ste vi." Napovedal je, da se bodo vsi ukrepi sprejemali v dialogu in v dogovoru s partnerji, ter izpostavil, da tudi javni in zasebni sektor nista sovražnika. "Zato ne nasedajmo vsak dan nekim naslovom v nekih časopisih, ki jih mimogrede prebereš, ko čakaš v vrsti na bencinskem servisu, ampak delajmo in rešujmo probleme," je dejal Šarec. Obrtnikom je zagotovil, da bodo zanje vrata vedno odprta za dialog in da se bodo potrudili, da bo slišan tudi glas obrtnikov in malih podjetnikov in ne le velikih družb.

53b591cee626637d5bdd5c04becaec98
Nataša Juhnov
Šarec: "Nobena pametna vlada nikoli ni bila in tudi ne bo proti gospodarstvu, zlasti pa ne proti malemu gospodarstvu, katerega predstavniki ste vi."


Branko Meh, aktualni predsednik Obrtne zbornice Slovenije (OZS), je predsednika vlade namreč izzval s kritiko predvsem do Levice, ki je predlagala dvig prispevnih stopenj ter davkov od dobička, kakor tudi do žaljivih mnenj nekaterih njenih visokih predstavnikov o obrtnikih in podjetnikih ter o ustvarjanju dobička. "Če podjetje ali samostojni podjetnik ne ustvarja dobiček, potem tega podjetja več ni. Zato podjetja morajo ustvarjati dobiček," je dejal Meh. Morajo pa tudi plačevati davke in prispevke, je poudaril, saj vsi potrebujemo storitve javnega sektorja in javne dobrine. "Potrebujemo pa tudi dobro plačane delavce z dostojno neto plačo in ne delavce z minimalno plačo. Tu pa se bomo morali dogovoriti z vlado, s predsednikom vlade," je še izpostavil Meh. Da bodo obrtniki in podjetniki resni sogovorniki novi vladi pa je Meh nakazal tudi s tem, ko je poudaril, da OZS združuje 63 območnih obrtnih zbornic ter 30 branžnih sekcij in da zbornično delovanje podpira 25 tisoč članov


e75f681c51a3a8efc2e1983b265120c7
Nataša Juhnov
Branko Meh.


Murskosoboški župan Aleksander Jevšek se je obrtnikom in podjetnikom zahvalil za njihov prispevek pri sooblikovanju in spreminjanju skupnosti. Izpostavil je naravnanost mestne občine, da ustvarja podporno okolje za rast in razvoj obrti in podjetništva, občina pa je tudi potrojila sredstva za podjetniško izobraževanje v srednjih šolah. "Priložnosti pa ustvarjamo tudi z novimi projekti, kakršni je Expano, ki s turističnimi vsebinami predstavlja gospodarsko razsežnost povezovanja regije s svetom," je še dejal Jevšek. Župan je predsedniku OOZ Murska Sobota Vladu Mandiču tudi izročil priznanje mestne občine kot zahvalo za to, da sooblikujejo mesto in njegov prodoren značaj ter značaj regije.

f36092ee2dec9530700abdeb71b28032
Nataša Juhnov
Praznovanje so spremljali številni obrtniki, podjetniki in drugi.


Vlado Mandič je dejal, da murskosoboška obrtno-podjetniška zbornica šteje 588 članov, obrtniki in podjetniki pa jo potrebujejo zato, da jih zastopa na državni in lokalni ravni, opravlja druge naloge s področja svetovanja in izobraževanja ter si prizadeva za ugodne pogoje poslovanja. Izpostavil je tudi, da so razmere zdaj takšne, da je dela dovolj, vendar je največji problem obrtnikov pomanjkanje usposobljenega kadra, kar je pri nekaterih tudi razlog za zapiranje obratovalnic. Ob visokem jubileju zborničnega delovanja je čestital vsem obrtnikom in prejemnikom priznanj za večletno obrtništvo ter za delo v zbornici.

f7da52aec0c2820fa4cfb80fecb6b40a
Nataša Juhnov
Prejemniki priznanj za delo v zbornici.

Anika Horvat
Nataša Juhnov
Glasbena gostja na prireditvi je bila Anika Horvat.


a7cb4211058ceffefabc51cb731c20c2
Nataša Juhnov
Slovesnost ob 50. obletnici delovanja murskosoboške obrtno-podjetniške zbornice.

2a8fc661d5cd98499aba907429a7fd9c
Nataša Juhnov
Glasbena gostja na prireditvi je bila Anika Horvat.

Obrtna zbornica Murska Sobota marjan šarec 50. obletnica nagrajenci