vestnik

Brata Baligač s kolesom v Međugorje

Vestnik.si, 1. 7. 2024
Osebni arhiv
Izjemen kolesarski podvig bratov Baligač. Na poti ju je spremljala z avtomobilom Metka Lipič Baligač.
Aktualno

Drago Baligač iz Beltinec je te dni kolesaril v Međugorje, kar je bilo hkrati romanje in osebni podvig za njegov 60 rojstni dan. Pridružil se mu je brat Andrej Baligač, duhovnik v Ljubljani, z avtomobilom ju je spremljala Metka Lipič Baligač.

Drago in Andrej sta sedla na kolo 22. junija ob petih zjutraj v Beltincih, čas kolesarjenja s postanki in prenočevanjem je trajalo 58 ur, brez postankov pa nekaj minut manj kot 24 ur. Pot je bila dolga 534 kilometrov, pri čemer sta premagala skupno višinsko razliko 4560 metrov. Najvišja temperatura zraka je bila 44,4 stopinj Celzija, najvišji vrh pa Kupres, visok 1250 metrov.

MED 3
Osebni arhiv
Brata Baligač na kolesu od Beltinec do Međugorja. Pot je bila dolga 534 kilometrov, skupna višinska razlika 4560 metrov. Najvišji vrh Kupres, 1250 metrov, najvišja temperatura zraka 44,4 stopinje Celzija.

Prvi dan vožnje po Hrvaški so bili pogoji za poganjanje pedal ugodni. Mejo so prečkali na Gradiški, kjer so vstopili v Bosno oziroma Srbsko Krajino, kjer so romarji prespali. Drugi dan so pot nadaljevali ob petih zjutraj v dežju, razmere pa so postajale ob Vrbasu vse do Mrkonjić Grada vse zahtevnejša. Sledil je dvig na Kupres, kjer so prenočili. Naslednje jutro je sledil lep spust in kolesarjenje po Hercegovini ter na koncu še nekaj zahtevnih vzponov. V Međugorje so prišli 24. junija popoldne, kjer so obhajali obletnico in na katerem dogodku je prisostvovalo sto tisoč romarjev iz 24 držav.

med1
Osebni arhiv
Ob jubileju na osebno romarsko pot.

med6kupres
Osebni arhiv
Andrej in Drago na Kupresu.

drago-in-andrej-baligač kolesarjenje međugorje romanje-in-osebni-podvig