vestnik

Brez zaščite bi lahko okužen z omikronom okužil še 20-30 oseb

Vestnik, 15. 12. 2021
Profimedia
Omikron bo postal najbolj razširjena različica.
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je sodeloval Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani.

Gost današnje novinarske konference je uvodoma pojasnil, da je bila različica omikron prisotna že marca letos in je izjemno infektivna. Dejal je, da če ne bi uporabljali nobene zaščite, maske in podobno, bi en okužen človek s tem sevom okužil od 20 do 30 drugih ljudi. Za primerjavo, s sevom delta bi okužil od tri do šest ljudi. 

Omikron bo kmalu prevladujoča različica, pravi.

Borut Štrukelj
STA
Borut Štrukelj

Kakšni so simptomi? 

Po besedah Štruklja, je utrujenost pri okužbi z omikronom večja, kot pri okužbah z ostalimi sevi, temperatura je lahko rahlo povečana, ni pa nujno, o izgubi okusa ali vonja pa se še ne poroča. Občutki so sicer podobni kot pri prehladu. 

Govornik meni, da bi bil sev lahko manj simptomatsko pogojen glede poteka bolezni. To bi bil pozitiven scenarij. Negativen pa je, da bi lahko prihajalo do novih mutacij in bo bolj nevaren. 

Priporoča se cepljenje

Stroka priporoča poživitveni odmerek, Štrukelj pa dodaja, da priporočajo tudi cepivo Moderna, ki je enakovredno Pfizerju. Pri Moderni v primeru poživitvenega odmerka prejmete polovični odmerek, primeren je za starejše od 30 let in izkazuje visoko mero varnosti. Družbi Moderna in Pfizer pa že izdelujeta cepivo proti različici omikron, in sicer tako, da se v genom vgradi variacija. Cepivo mora po izdelavi odobriti evropska agencija za zdravila (EMA). 

koronavirus omikron