vestnik

Bučnega olja bo malo

D. N., 21. 9. 2023
Jure Kljajić
Oljne buče so zelo neenakomerno zrele, kar pomeni manjši pridelek. Foto Jure Kljajić
Aktualno

Spravilo se je že začelo in se bo končalo predvidoma ta mesec.

Letos so pomurski kmetje oljnice pridelovali na več kot 3500 hektarjih površin. Med vsemi oljnicami so tudi tokrat prevladovale oljne buče, z njimi je bilo zasejanih 1870 hektarjev. Na nekaj manj kot 1500 hektarjih je bila posejana oljna ogrščica, sončnice so se pridelovale na 135 hektarjih, v manjšem obsegu pa še druge oljnice.

Spravilo oljnih buč se je tudi pri nas že začelo in bo trajalo predvidoma do konca tega meseca, a pridelka bo malo, saj je bila letošnja rastna sezona zelo neugodna in zahtevna. Kot pove Boštjan Ferenčak, specialist za poljedelstvo in ekološko kmetovanje pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Murska Sobota, je bilo največ težav z vznikom oljnih buč. »Ocenjujemo, da je bilo presejanih z bučami ali katero drugo kulturo vsaj polovica posevkov buč. Tudi druge in ponekod tretje setve zaradi slabega vznika niso imele zadostnega števila rastlin na kvadratni meter. Zato so bili ti posevki tudi bolj zapleveljeni kot sicer, med vegetacijo pa so nato sledile še težave s preobilico padavin. Ponekod je svoj davek terjala še toča,« je povzel Ferenčak.

Vse težave, ki so spremljale letošnjo pridelovalno sezono buč, se kažejo ob spravilu. Večina posevkov oljnih buč je po besedah specialista za poljedelstvo precej heterogene zrelosti, kar pomeni, da so buče zelo neenakomerno zrele. Pridelek je zato manjši, kakovost pa nižja, saj je delež praznih semen večji, to pa pomeni slabši izplen pri sušenju. »Ocenjujemo, da bo pridelek v povprečju vsaj za polovico slabši kot v predhodnih letih,« z neugodnim podatkom postreže sogovornik. Dodal je, da je letošnja pridelovalna sezona oljnih buč zaradi vseh težav, ki so se pojavile, ena najslabših.

bučno-olje buče