vestnik

Bučno olje kmetije Vlaj prepoznavno tudi v tujini

D. N., 13. 7. 2022
Osebni arhiv
Kmetija Vlaj je na prestižnem svetovnem tekmovanju v kakovosti živilskih izdelkov v Bruslju osvojila zlato priznanje za bučno olje. Na fotografiji Vlado Vlaj.
Aktualno

Glavni dejavnosti kmetije Vlaj iz Bodonec, ki se ukvarja s poljedelstvom, sta pridelava buč in prodaja bučnega olja. Zanj so leta 2019 že prejeli zlato priznanje na mednarodnem ocenjevanju bučnega olja Alpe-Adria, ki je potekalo v Varaždinu, njegovo kakovost pa so prepoznali tudi ocenjevalci na prestižnem 61. svetovnem tekmovanju v kakovosti živilskih izdelkov Monde Selection, ki je letos potekalo v Bruslju.

Za bučno olje, za katerega imajo Vlajevi pravico do uporabe kolektivne blagovne znamke Krajinski park Goričko, so na omenjenem svetovnem tekmovanju osvojili zlato priznanje ter tako potrdili njegovo vrednost tudi v svetovnem merilu. Na tekmovanju je v petih različnih živilskih kategorijah sodelovalo več kot tisoč proizvajalcev iz devetdesetih držav sveta, ki so prispevali več kot tri tisoč različnih izdelkov.

monde-selection, bučno-olje, kmetija-vlaj-bodonci
Osebni arhiv
Kmetija Vlaj je na prestižnem svetovnem tekmovanju v kakovosti živilskih izdelkov osvojila zlato priznanje za bučno olje.

Žirija tekmovanja je v obrazložitvi nagrade zapisala, da gre za dobro bučno olje z lepo praženo aromo, ki je intenzivne temno zelene barve. »Olje, ki ima visoko stopnjo viskoznosti in zaradi stopnje praženosti bučnih semen ob okušanju zagotavlja pravo ravnovesje, je zaradi barve uporabno tudi kot dekorativni element za različne jedi,« so med drugim zapisali.
»Zlato priznanje je za nas velika spodbuda za naprej, že sedaj pa smo z lastnim delom, znanjem in izkušnjami dokazali, da pridelujemo bučno olje najvišje kakovosti tudi v svetovnem merilu. Zavedamo se, da je to tisto, kar šteje,« pa so ob prejemu priznanja ponosno izpostavili na kmetiji Vlaj.

kmetija-vlaj-bodonci bučno-olje monde-selection