vestnik

(RAZPIS) Buzetijeva najverjetneje tudi po poln mandat za reševanje Dvorca Rakičan

Rok Šavel, 5. 1. 2024
Damjana Nemeš
Vršilka dolžnosti direktorja v RIS Dvorcu Rakičan bo kljub težavni situaciji, s katero se je v prvem mesecu že dodobra seznanila, vztrajala pri iskanju rešitev za javni zavod.
Aktualno

V teku je razpis za direktorja javnega zavoda Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan.

Ko se je dolgoletni direktor javnega zavoda RIS Dvorec Rakičan Robert Celec konec lanskega novembra zaradi kriminalistične preiskave, goljufije z evropskimi sredstvi in obremenilne revizije poslovanja še pred razrešitvijo umaknil sam, se je kot "gasilka" opogumila nekdanja državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tatjana Buzeti. Svet zavoda jo je imenoval za vršilko dolžnosti do imenovanja direktorja za poln mandat po natečajnem postopku. Ta je bil, kot po napovedih objavljen po novoletnih praznikih na spletnih straneh zavoda za zaposlovanje in RIS Dvorca Rakičan. Se bo Buzetijeva, kateri je Damjan Anželj, župan soboške občine in ustanoviteljice javnega zavoda, že ob imenovanju za vršilko dolžnosti namenil polno podporo, prijavila?



Potrebna obsežna sanacija


Znano je, da je ob njenem prevzemu ključev rakičanskega dvorca mestni svet sprostil kreditiranje javnega zavoda za namen predfinanciranja projekta, ki je že v teku, a hkrati se stvari niso odvile v pozitivni smeri glede podpisa pogodb za že odobrene tri evropske projekte v skupni vrednosti okoli 2,5 milijona evrov. To zadevo po naših informacijah intenzivno rešujejo v povezavi z ministrstvom za kohezijo in regionalni razvoj ter Evropsko komisijo, tudi v smeri, da bi namesto RIS-a vlogo (vodilnega) projektnega partnerja prevzela druga organizacija, še vedno pa ni informacij, kaj bo ta "okuženost" javnega zavoda pomenila za njegovo nadaljnje kandidiranje za evropska sredstva. Ne glede na to, pa bo, kot kaže, Buzetijeva vztrajala, saj nam je potrdila, da si bo sicer vzela še nekaj dni za razmislek, a da bo najverjetneje kandidirala za direktorsko funkcijo. Kot nam je poudarila, napredek ni možen, če se zaustaviš pri vsakem problemu, a priznala, da pa je potrebna obsežna sanacija stanja v javnem zavodu. Direktorja javnega zavoda na podlagi javnega razpisa sicer imenuje svet javnega zavoda, s soglasjem ustanovitelja. Z izbranim kandidatom pa sklene delovno razmerje za določen čas trajanja mandata, z imenovanjem za čas 4 let, svet zavoda oziroma njegova predsednica Petra Cajnko.

Celec se je uradno in dokončno poslovil od RIS-a 28. decembra lani, ko mu je potekla pogodba o zaposlitvi, še pred tem pa je 30. novembra, kot zadnje dejanje v vlogi direktorja, na mestno občino posredoval odzivno poročilo, ki ga je zahtevala občinska revizorka. Kot so nam pojasnili v mestni upravi, je v poročilu pri vsaki ugotovitvi navedeno, kakšni ukrepi so bili sprejeti, njihova izvedba pa da bo preverjena v eni od prihodnjih revizij. Župan je namreč naknadno naročil tudi izvedbo revizije lanske prireditve Noč čarovnic, ki je bila nekakšen labodji spev odhajajočega direktorja. Ta naj bi po naših informacijah pokazala, da se prireditev finančno ni izšla.

ris-dvorec-rakičan tatjana-buzeti mestna-občina-murska-sobota robert-celec