vestnik

Čakalne vrste novembra nekoliko daljše, kako je v murskosoboški bolnišnici?

STA, R.Š., 30. 12. 2023
Aleš Cipot
Splošna bolnišnica Murska Sobota je bila v novembru izvajalec, ki je imel za 12 zdravstvenih storitev najkrajšo čakalno dobo v državi, za dve storitvi pa najdaljšo.
Aktualno

Skupno število čakajočih na izbrani nabor zdravstvenih storitev se je 1. novembra v primerjavi s 1. oktobrom nekoliko povečalo. Se je pa v enakem odboju nekoliko zmanjšalo število nedopustno dolgo čakajočih na prve preglede, je razvidno iz poročila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Mesečno poročilo NIJZ vsebuje statistični pregled čakalnih dob in števila čakajočih za nabor vrst zdravstvenih storitev, ki se uporabljajo v sistemu eNaročanja. Poročilo vsebuje 25 vrst prvih pregledov in 379 vrst terapevtsko-diagnostičnih storitev. Poročilo je dostopno na tej povezavi.

Število čakajočih na izbran nabor prvih pregledov se je 1. novembra glede na 1. oktober povečalo za 0,4 odstotka, pri terapevtsko-diagnostičnih storitvah pa se je skupno število čakajočih povečalo za 2,9 odstotka. Število tistih, ki čakajo nedopustno dolgo, se je pri prvih pregledih glede na pretekli mesec zmanjšalo za 0,6 odstotka, pri terapevtsko-diagnostičnih storitvah pa povečalo za en odstotek.



Glede na podatke NIJZ so čakajoči, ki so že bili vpisani na čakalni seznam za izbrani nabor prvih pregledov, 1. novembra v primerjavi s 1. oktobrom v povprečju čakali dva dni več. En dan več pa so v povprečju čakali na izbrani nabor 379 terapevtsko-diagnostičnih storitev.


Pri stopnji nujnosti zelo hitro je na prve preglede nad dopustno dolgo, torej več kot 14 dni, 1. novembra čakalo 74 odstotkov vseh čakajočih, na terapevtsko-diagnostične storitve pa 48 odstotkov čakajočih pri tej stopnji nujnosti oziroma pet odstotkov več kot 1. oktobra. Pri čakajočih nad dopustno čakalno dobo v skladu z zakonom o pacientovih pravicah niso upoštevani tisti, ki nad dopustno dolgo čakalno dobo čakajo zaradi lastne želje (prestavitev termina ali želja po določenem zdravniku), zaradi medicinske indikacije za uvrstitev na točno določen termin in tisti, ki za določeno storitev čakajo na kontrolni pregled, so v poročilu pojasnili na NIJZ.

Analiza stanja NIJZ kaže, da je bila novembra murskosoboška bolnišnica za dvanajst zdravstvenih storitev oziroma posegov izvajalec z najkrajšo čakalno dobo, in sicer za: prvi revmatološki pregled (366 dni), druge ušesne operacije (33 dni), posegi na mandljih pri odraslih v splošni anesteziji (58 dni), lažji posegi v otorinolaringologiji in maksilofacialni kirurgiji v lokalni anasteziji (75 dni), posegi na žrelnici pri otrocih v splošni anasteziji (58 dni), druge operacije obnosnih votlin v splošni anasteziji (58 dni), operacija nosnega pretina (31 dni), funkcionalni posegi v nosu v lokalni anesteziji (58 dni), posegi na mandljih in žrelnici pri otrocih v splošni anesteziji (58 dni), revizijska operacija kolena (prost sprejem), revizijska operacija kolka (prost sprejem) in tonzilektomija/adenoidektomija (78 dni). Pri dveh storitvah pa izstopa kot ustanova z najdaljšo čakalno dobo v državni, in sicer za prvi alergološki pregled (882 dni) in za endoprotezo rame delno/totalno (628 dni).

zdravstvo nijz poročilo bolniki splošna-bolnišnica-murska-sobota