vestnik

Pred 20 leti je bila čarobna pomurska noč. Kako smo zabeležili vstop Slovenije v EU?

A. B., 1. 5. 2024
Andrej Bedek
V četrtek, 6. maja 2004, smo slovesnemu vstopu Slovenije v EU, ki se je zgodil pet dni prej, v časopisu Vestnik s prispevki namenili dve strani.
Aktualno

Vstop v EU pospremili kresovi, ognjemeti in številni dogodki po vsej regiji

V četrtek, 6. maja 2004, smo slovesnemu vstopu Slovenije v Evropsko unijo (EU) v časopisu Vestnik s prispevki namenili dve strani. Naše ekipe so v petek, 30. aprila 2004, pridružitev s številnimi ljudmi pričakale na več prizoriščih slavja, v Gornji Radgoni, Gederovcih, Murski Soboti, Dolgi vasi, Dobrovniku, Kobilju, Prosenjkovcih, na Hodošu, Martinju in v Kuzmi.

Osrednja pomurska prireditev ob vstopu v EU se je dogajala na današnjem mostu prijateljstva v Gornji Radgoni. Z izročitvijo kosa nekdanje mejne ograje med Avstrijo in Slovenijo takratnemu gornjeradgonskemu županu Antonu Kampušu in tamkajšnjemu zgodovinarju Ivanu Rihtariču je bila simbolično odpravljena mejna kontrola na mostu čez reko Muro.

Na tromeji med Slovenijo, Avstrijo in Madžarsko se je v dveh dneh zbralo okoli tri tisoč ljudi, še danes aktualnemu županu Kuzme Jožefu Škaliču je Franz Kern, takratni in prav tako sedanji župan avstrijskega kraja St. Martin an der Raab, podaril zastavo EU. V soboto sta se v Kuzmi mudila še nekdanja predsednika Slovenije in Madžarske, Milan Kučan in Arpad Göncz, ki sta dan prej skupaj s Pavletom Gantarjem, takratnim ministrom za informacijsko tehnologijo, slovesnosti prisostvovala na Hodošu.

Razlog več za praznovanje so imeli takrat tudi v Dolgi vasi, kjer so še aprila 2004 na mejnem prehodu nastajale dolge kolone tovornih vozil. Razmere so bile včasih nevzdržne, tako da je prihajalo do protestnih zapor prehoda.



V Murski Soboti so enega največjih dosežkov mlade države proslavili s posaditvijo 25 lip, ki so leta 2004 simbolizirale 25 članic EU, ob kolesarski stezi in cesti, ki pelje od mesta proti Černelavcem. Pobudo za drevored, ki je dolg 300 metrov, je dal Anton Slavic, takratni župan Mestne občine Murska Sobota.

Vestnikov novinar Tomo Köleš pa je v komentarju Čarobna pomurska noč, v katerem je komentiral dogodke v Pomurju ob vstopu Slovenije v EU, med drugim zapisal: »Človek je dobil vtis, da je takole verjetno moralo biti ob kakih dnevih osvoboditve. Občutek, da takšnih noči ne bo prav veliko …«

evropska-unija vstop vstop-v-eu čarobna-pomurska-noč