vestnik

Carthago band: Podjetje jih je vzelo za svoje

Jože Gabor, 19. 1. 2020
Jože Gabor
Koncert ob koncu leta v sklopu prireditev Advent v Lendavi. Foto Jože Gabor
Aktualno

Robert Vöroš in Franc Koren sta prej bila člana glasbenih skupin L'Amour Fou in Gnila jajca – Želijo si več kakovostne avtorske glasbe v Pomurju

Glasbena skupina Carthago band je prvič nastopila oktobra 2018 na slovesnosti ob desetletnici podjetja za proizvodnjo avtodomov Carthago v Odrancih. Kot presenečanje večera so zaigrali avtorsko skladbo Roberta Vöröša Carthago song. Vöröš, ki je že devet let zaposlen v odranskem podjetju, je pevec in klaviaturist skupine, poleg njega so člani še kitarist Franc Koren in basist Robert Marič, ki sta prav tako zaposlena v podjetju, ter bobnar Tibor Kiraly. Marič je iz Odranec, preostali trije so iz Lendave. Pri snemanju skladbe so sodelovale še članice godalnega kvarteta Lanina iz Ljutomera.


Pobudo, da bi posneli pesem, ki bi predstavljala podjetje, so dali v vodstvu podjetja, pravi Koren. »Melodijo in besedilo je napisal Robert, preostali člani smo prispevali aranžma. Uprava družbe v Nemčiji je skladbo sprejela, odkupila avtorske pravice in nas pooblastila, da lahko nastopamo kot Carthago band, torej z istim imenom kot podjetje. Seveda pa se moramo o nastopih zunaj podjetja dogovarjati z vodstvom.« Konec decembra so nastopili v Lendavi v sklopu koncertov Advent v Lendavi ter na prednovoletni prireditvi podjetja v Odrancih.

carthago-band, odranci
Jože Gabor
Carthago band so Robert Vöröš, Franc Koren, Robert Marič in Tibor Kiraly. Foto Jože Gabor


Druga skladba že pripravljena
Carthago song lahko slišimo, ko pokličemo podjetje in čakamo na odziv. Tako pesem kakor tudi videospot, ki so ga posneli v Odrancih, predvajajo na avtomobilskih sejmih in različnih dogodkih v podjetju. »Besedilo je v angleškem jeziku, aranžma pa je narejen sodobno, iz kombinacije zvokov godalnega kvarteta in kakovostne sodobne glasbe,« pove Koren. Dodaja, da je njihov repertoar za nastope precej pester, poudarek je na kakovostnih priljubljenih skladbah tega stoletja, vključujejo pa tudi popularne rock skladbe iz druge polovice prejšnjega stoletja. Poudari, da ne igrajo komercialne pop glasbe. Pripravljeno imajo že drugo avtorsko skladbo, Beautiful people (Čudoviti ljudje), načrtujejo pa še skladbo o potovanju z avtodomi.

Člani Carthago banda so v preteklosti že igrali v raznih glasbenih skupinah. Franc Koren in Robert Vöröš sta bila skupaj v lendavski glasbeni skupini L'Amour Fou. Sodelovati pa sta začela že prej, v skupini Gnila jajca, ki je posnela tudi dve zgoščenki z avtorskimi skladbami. »Najbolj znana avtorska skladba skupine Gnila jajca je Ne dregaj mi kokouta iz leta 2002, ki je bila tudi pesem leta na lokalnih radijskih postajah. Na drugem albumu z naslovom Vse mi dol visi so bile vse pesmi v prekmurskem narečju, na prvem z naslovom Ljubezen je vse jih je bilo osem v slovenskem jeziku, dve pa v prekmurskem narečju,« pripoveduje Koren. Avtor glasbe in besedil vseh skladb je bil prav on, aranžmaje pa so naredili člani zasedbe skupaj. Drugi album je izšel v nakladi dva tisoč izvodov, kar je bila tudi za tisti čas visoka naklada. Sogovorec še pravi, da pogreša kakovostno, avtorsko glasbeno ustvarjalnost, kakršna je bila v Lendavi konec prejšnjega in v začetku tega stoletja. »Takrat je bilo v Lendavi in tudi v Prekmurju na splošno veliko več kakovostne glasbene ustvarjalnosti. Avtorska scena se ni prilagodila novim razmeram, tako da sta v ospredju komercialna pop glasba in potrošniška kultura.«

carthago-band glasba