vestnik

Čas od molže do hlajenja predolg

Damjana Nemeš, 11. 7. 2020
Nataša Juhnov
Mleko. Fotografija je simbolična.
Aktualno

V letu 2019 so odkupili približno 64,3 milijona litrov mleka. Letos načrtujejo okrog 28,6 milijona evrov prometa zaradi povečanja skupnih količin mleka

Mlekarska zadruga (MZ) Ptuj je v letu 2019 odkupovala mleko od 722 kmetov od Pomurja do Koroške, skupna količina odkupljenega mleka pa je znašala približno 64,3 milijona litrov. Odkupljene količine mleka so v primerjavi s tistimi iz leta 2018 večje za en odstotek, povprečna izplačana cena litra mleka pa je dosegla 34,9 centa, kar je po besedah Janka Petroviča, direktorja MZ Ptuj, 8,7-odstotna rast v primerjavi z letom prej. Temu ustrezen je tudi skupni promet. »Tudi v začetku letošnjega leta so bili trendi v mlekarski panogi v Sloveniji stabilni, saj smo imeli dokaj dobro ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem, vendar je pojav pandemije to porušil. To se je kazalo s padcem cen surovega mleka v vseh izvozno naravnanih državah, ki del svojih tržnih presežkov prodajajo,« je povedal. V Sloveniji jim je uspelo presežke »pospraviti«, vendar so cene zaradi zmanjšanega povpraševanja padle za nekaj več kot deset odstotkov. »Cene mleka bodo tudi v prihodnjih mesecih odvisne od sproščanja ukrepov, pomembno pa je, da sta na evropskem trgu ceni surovega mleka in mlečnih izdelkov konkurenčni preostalim svetovnim regijam,« pravi Petrovič.

ff7f091bb3b81aca701731d518e0e274
Geza Grabar
Direktor Mlekarske zadruge Ptuj Janko Petrovič.

V Sloveniji interventnega odkupa mleka ni bilo, povečalo pa se je povpraševanje po nekaterih mlečnih izdelkih za blagovne rezerve. Kakovost mleka je ostala na visokem nivoju. »V približno 89 odstotkih je naše odkupljeno mleko ekstra kakovosti, vendar stremimo k temu, da bi bil ta delež vsaj 95-odstoten,« pravi direktor MZ Ptuj. Sicer se kakovost mleka razlikuje po posameznih regijah. V pomurski regiji so kakovostni parametri odlični, pod povprečjem pa so higienski parametri. Problem se pojavlja zaradi velikega števila malih rejcev krav molznic, ki nosijo mleko v skupinske zbiralnice. »Čas, ki preteče od molže do kakovostnega hlajenja mleka, je predolg, s tem pa je tudi mikrobiološka kakovost mleka v trenutku prevzema slabša.« Drug vidik, ki prispeva k slabšim higienskim parametrom v naši regiji, je ogromno število manjših rej, ki z vidika dobrobiti živali niso najboljše za njihovo udobje. 

Dvigniti kakovost mleka

Eden glavnih ciljev MZ Ptuj za letošnje leto je dvigniti kakovost mleka. »Potrudili se bomo, da bomo zagotovili pridelovalcem mleka vso potrebno strokovno podporo in tako skušali zagotoviti čim večjo kakovost mleka na terenu, s tem pa tudi mleka ob dostavi v mlekarno.« Kot je pojasnil sogovornik, je izredno pomembno, da kot specializirana zadruga oblikujejo ustrezen servis, ki ga kmetje potrebujejo za nemoteno delovanje in poslovanje. Še naprej si bodo prizadevali tudi za dobavo repromateriala za kmete po najnižjih možnih cenah in z dostavo na dom.

d5d47f3dcf0d41953546ed56554bd112
Pexels
Mleko. Fotografija je simbolična.

»Zavezali smo se k temu, da bomo vse rabate in količinske rabate, ki jih dobimo od svojih dobaviteljev, preselili h kmetom v obliki dobropisa, ki bo izdan v letu 2021 za leto 2020. V začetku letošnjega leta smo to prvič naredili in poželi pozitiven odziv, zato bomo to strategijo nadaljevali,« še dodaja Petrovič. MZ Ptuj pričakuje za letošnje leto skupni promet v višini 28,6 milijona evrov oziroma približno dveodstotno rast, ob pogoju, da bodo cene mleka dosegle vsaj 90 odstotkov cene mleka iz leta 2019. »Obetamo si tudi povečanje skupne količine repromateriala in ohranjanje preostalih stroškov na nivoju iz leta 2019.«

mleko trgovina odkup