vestnik

Čas se je iztekel: Racman predlaga stečaj JP Prlekija

Rok Šavel, 29. 4. 2024
Nataša Juhnov
Odvija se pričakovani in napovedani epilog nesrečne zgodbe z JP Prlekija in vodovodnim sistemom C.
Aktualno

Artur Racman, direktor Javnega podjetja Prlekija, je minuli petek na murskosoboško okrožno sodišče podal predlog za začetek stečajnega postopka nad javnim podjetjem.

Za finančno obubožano javno podjetje, ki naj bi upravljajo z vodovodnim sistemom C, za kar je bilo namenjenih na desetine milijonov evropskih sredstev, praktično ni več izhoda. Direktor Artur Racman je bil tako minuli petek primoran na murskosoboško okrožno sodišče vložiti predlog za začetek stečajnega postopka zaradi daljše insolventnosti družbe, ki ima od 26. marca, z nekajdnevno odblokado, do danes blokiran transakcijski račun. Kot pravi Racman, je ljutomerska občina zavrnila njihov predlog umika izvršbe, hkrati pa JP Prlekiji grozijo še izvršbe občin Veržej, Apače, Sveti Jurij ob Ščavnici, Križevci in tudi izvršbe dobaviteljev materiala, energentov in rezervnih delov, ki javnemu podjetju niti več ne želijo vršiti dobave.

"Trenutna situacija z začetki in nadaljevanji izvršilnih postopkov, blokiranjem njenega računa, nesprejemom nove cene vodarine, kakor tudi omrežnine za vseh osem občin ustanoviteljic, prav tako pa tudi nesprejemom novih cen odvajanja in čiščenja odpadnih voda, je povzročilo daljšo insolventnost družbe in preprečilo možnosti za normalno in odgovorno opravljanje, z zakonodajo in s podpisanimi pogodbami, gospodarskih javnih služb, ki so v popolnosti ogrožene, tako pri dobavi kvalitetne pitne vode, kakor tudi pri odvajanju in čiščenju tako komunalne, kakor tudi industrijske in padavinske odpadne vode, saj za njihovo izvajanje niso zagotovljena ustrezna finančna sredstva," navaja Racman.



Verjetno bo sledila izredna seja sveta ustanoviteljic, na kateri se bodo občine ustanoviteljice lahko dogovorile, da bi uvedbo stečaja z dokapitalizacijo in umikom izvršb preprečile, a je to glede na odnose in različne interese posameznih zelo malo verjetno. Ne nazadnje so ravno ustanoviteljice tiste, ki so javno podjetje pripeljale do te faze. Če bo sodišču stečaju ugodilo, bo sledilo imenovanje stečajnega upravitelja, ki bo potem imel glavno besedo, kako naprej. Glede na specifično situacijo, saj stečaj javnega podjetja ni ravno najbolj običajen, poleg tega gre za občutljivo področje oskrbe s pitno vodo, je moč špekulirati, da bo stečajni postopek dolgotrajen. V JP Prlekija je sicer trenutno zaposlenih nekaj manj od 30 ljudi.

jp-prlekija artur-racman stečaj vodovod-sistem-c