vestnik

Gorazd Zadravec, NK Čarda: Otroci so prikrajšani, da bi skupaj doživljali zmage, se tolažili ob porazih

A. Nana Rituper Rodež, 4. 1. 2021
Osebni arhiv
Gorazd Zadravec, NK Čarda
Aktualno

»Minilo je več tednov, odkar zaradi epidemije nimamo treningov z najmlajšimi, otroci in starši nas že nestrpno sprašujejo, kdaj se bomo vrnili na igrišča,« pravi Gorazd Zadravec, koordinator mlajših selekcij v Nogometnem klubu Čarda, in doda, da tega nihče ne ve.

»Minilo je več tednov, odkar zaradi epidemije nimamo treningov z najmlajšimi, otroci in starši nas že nestrpno sprašujejo, kdaj se bomo vrnili na igrišča,« pravi Gorazd Zadravec, koordinator mlajših selekcij v Nogometnem klubu Čarda, in doda, da tega nihče ne ve. »Naši trenerji skušajo ohraniti stik z mladimi nogometaši tako, da jim pošiljajo vaje in navodila, kako obdržati kondicijo. Opažajo pa, da so otroci vedno manj motivirani in izgubljajo voljo.« Razloge vidi v tem, da niso na igrišču, nimajo osebnega stika z drugimi in ni, kar je zanje najbolj privlačno, tekem in turnirjev. »Domnevamo lahko,« doda, »da mladi športniki izgubljajo kondicijo in moč, ne napredujejo več toliko pri veščinah in znanju, poleg tega so, kar je prav tako pomembno, prikrajšani za socialne stike. Prikrajšani so za to, da skupaj doživljajo zmage, se tolažijo ob porazih ter ob teh izkušnjah rasejo in se učijo za življenje.«

b646b2e967110338e03642ef9504af28
Jure Zauneker
Mednarodni turnir NŠ NK Ćarda v Murski Soboti. Fotografja je simbolična.

Ko so se po prvem zaprtju vrnili na igrišče, so bili nepopisno veseli, se spominja. Spomladi so bile razmere drugačne, zdaj pa so že zaradi vremena več časa preživijo notri. »Otroci pa, kot vemo, imajo polno energije, ne le nogomet, ampak šport na splošno, je lepa priložnost, da sprostijo presežek energije, ki se nabere v šoli in obveznostih. Težko si predstavljam, kaj se zdaj dogaja pri njih doma, saj ne morejo brcati žoge v stanovanju.« So tudi v stiku s starši, ki razlagajo, da pogrešajo treninge, in tudi poročajo, da nekateri izgubljajo motivacijo za šport, gibanje, rekreacijo. »Mislim, da najmlajših ne bo problem znova prepričati, ko se vse to konča, skrbi me, kako bomo, ko se enkrat oddaljijo, motivirali starejše najstnike,« strne Zadravec.

šolanje, šolanje-na-daljavo
M.V.
V prvem valu epidemuje večjega porasta čustvenih težav pri otrocih, niso zaznali takoj, ampak šele avgusta, septembra in oktobra. Več je bilo anksioznih in depresivnih motenj, motenj spanja, srečali so se s posameznimi primeri povišane suicidalne ogroženosti. Kakšne posledice je epidemija pustila na otrocih, bo jasno šele čez nekaj mesecev.

šola otroci kriza