vestnik

»Če ni nesreč, še ne pomeni, da nismo pripravljeni«

Andrej Bedek, 9. 2. 2020
Jure Zauneker/Vestnik.si
Najpogostejša naravna nesreča v Pomurju so poplave, prvo obrambno črto pa pri razlivanju voda držijo prostovoljni gasilci.
Aktualno

V 1060 intervencijah je lani sodelovalo 5624 pripadnikov pomurskih enot sistema zaščite in reševanja.

Martin Smodiš, vodja murskosoboške izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje ter poveljnik civilne zaščite (CZ) za Pomurje, je z opravljenim delom v letu 2019 zadovoljen. Kot je poudaril, je bilo »minulo leto po statistiki zelo mirno, saj smo se v regiji izognili večjim in zahtevnejšim naravnim in drugim nesrečam«. Škoda, ki je nastala v nesrečah v Pomurju, je v primerjavi s škodo, ki so jo povzročile vremenske ujme in druge nevšečnosti v drugih delih Slovenije, zanemarljiva. Pomurske enote sil zaščite in reševanja so lani opravile 1060 intervencij, v njih je sodelovalo 5624 pripadnikov enot. Regijski center za obveščanje Murska Sobota je na številko 112 prejel 18.400 klicev. »Če ni nesreč, še ne pomeni, da nismo pripravljeni. Vsaka nesreča je dogodek zase in vsakič si pridobimo kakšno izkušnjo. Zelo pomembno je, da tako izkušnjo koristno uporabimo v prihodnje ob podobni nesreči. Nesreča namreč nikoli ne počiva in se zgodi največkrat takrat, ko jo najmanj pričakujemo, zato se nanjo pripravljajmo, kot da pride že danes oziroma jutri,« je na nedavnem posvetu štaba CZ za Pomurje poudaril Smodiš.

dd867db42c51c473c385df85eb179015
Aleš Cipot
Martin Smodiš (v sredini), vodja murskosoboške izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje ter poveljnik civilne zaščite (CZ) za Pomurje.


Povedal je še, da so pomurski reševalci vedno bili in so pripravljeni med prvimi priskočiti na pomoč ljudem v stiski, ki jih je prizadela naravna ali druga nesreča, ne glede to, ali gre za ljudi v domači ali sosednji regiji, sosednji državi ali širše. Spomladi bo se začela usposabljati tudi slovenska enota CZ za prečrpavanje vode z zmogljivimi mobilnimi črpalkami, ki bo del evropskega prostovoljnega nabora CZ. Prvi pripadniki na usposabljanju bodo prav iz Pomurja. »Ena izmed glavnih prednosti pomurskega prostora je množičnost prostovoljnega gasilstva ter s tem povezane kadrovske in materialne zmogljivosti, ki so zelo pomembne pri vseh večjih naravnih nesrečah,« je poudaril vodja murskosoboške izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje.

24f0964b2254e2a1b50036e32d5ddecb
Nataša Juhnov
Enajstega februarja številka za klic v sili 112 praznuje svoj dan.


Po njegovih besedah že potekajo tudi priprave za 8. mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja Sobra, ki bo septembra letos. »Sejem Sobra 2018 je pokazal, da domači ljudje in regija ter država potrebujejo tovrstne dogodke,« je na posvetu še dejal Smodiš.


Dan odprtih vrat
Enajstega februarja številka za klic v sili 112 praznuje svoj dan. V torek bodo zato v Regijskem centru za obveščanje (ReCO) Murska Sobota v murskosoboškem gasilskem domu pripravili dan odprtih vrat. Na dogodku želijo ozavestiti ljudi, da je klic v sili namenjen vsem, ki so kakor koli ogroženi in potrebujejo pomoč. Številka je hrbtenica sistema zaščite in reševanja pred naravnimi in drugimi nesrečami. V ReCO Murska Sobota se na klic v sili v povprečju oglasijo v manj kot šestih sekundah, kar je čas enega zvonjenja telefona. V 24 urah prejmejo okoli 60 klicev, najpogostejši razlog za klic pa je nujna medicinska pomoč.

martin-smodiš intervencija gasilci civilna-zaščita