vestnik

Čebelarska zveza Slovenije prejela evropsko nagrado

I.B., 9. 6. 2018
Pixabay
Čebele so ene izmed najpomembnejših opraševalcev.
Aktualno

Čebelarska zveza Slovenije je dobitnica nagrade Državljan Evrope; kmetovalce poziva k načinom dela, ki ne bodo škodovali čebelam. 

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) poziva kmetovalce, da pri svojem delu skrbijo za varovanje čebel ter okolja, v katerem te živijo. Velik del pridelave hrane in kmetijske dejavnosti je namreč odvisen od čebel, ki spadajo med ene izmed najpomembnejših opraševalcev. Od opraševanja s strani čebel je odvisnih več kot 80 odstotkov kulturnih rastlin, oprašijo pa tudi večino sadnega drevja. Obenem čebele vplivajo tudi na razmnoževanje in ohranjanje določenih rastlinskih vrst, s tem pa tudi na ohranjanje okoljske pestrosti.



Ob skrbi za čebele pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev, morajo biti kmetovalci pozorni tudi pri obdelavi in košnji travniških in njivskih površin, na katerih rastejo cvetoče in medonosne rastline, ki privabljajo čebele. Njivske površine so mnogokrat posejane z medovitimi rastlinami, kot so ajda, facelija, oljna ogrščica in različne vrste detelj. Te kmetovalci nato pokosijo, podorjejo ali požanjejo. Svetovalec Javne svetovalne službe v čebelarstvu za tehnologijo čebelarjenja Simon Golob kmetovalcev priporoča, da površine z medečimi rastlinami obdelajo takrat, ko rastline že odcvetijo in jih čebele ne obiskujejo več. V primeru, da pa take površine obdelujejo v času cvetenja rastlin, pa je priporočljivo delo opraviti pozno zvečer, zgodaj zjutraj oziroma ponoči, ko čebel ni na cvetovih.Kmetovalci, okolje, v katerem živijo in uspeh njihovega dela, so posredno močno odvisni od čebel. Zato morajo po mnenju Goloba delovati tako, da čebelam z delom ne bodo škodili, obenem pa skrbeli za ohranje čebel in biotske pestrosti okolja.

f027767302805fec975fe4f0fce0a06b
Marko Vanovsek
Kmetovalci morajo biti pozorni tudi pri obdelavi in košnji travniških in njivskih površin.

Evropska nagrada za Čebelarsko zvezo Slovenije

S strani Evropskega parlamenta je Čebelarska zveza Slovenija prejela nagrado Državljan Evrope. Ta se vsako leto podeljuje državljanom, združenjem ali organizacijam za posebne dosežke na področjih dejavnosti, ki spodbujajo boljše medsebojno razumevanje in tesnejše povezovanje med državljani držav članic, ali krepijo čezmejno ali mednarodno sodelovanje v Evropski uniji. Predlog h kandidaturi ČZS za omenjeno nagrado za projekt svetovni dan čebel je podprlo osem slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu. Sicer pa je nagrado prejelo 50 dobitnikov iz različnih držav.

Igor Napast
Čebele vplivajo tudi na ohranjanje biotske pestrosti. 
ČZS Državljan Evrope apel kmetovalcem